Daniel Koster
Daniel Koster 22 jul 2016

Is (nieuwe) technologie alleen voor mannen interessant?

Als we het over de techwereld hebben, dan komen we al snel uit bij Elon Musk, Evan Spiegel en Mark Zuckerberg. Maar natuurlijk zijn ook vrouwen belangrijke spelers in de techwereld. Denk aan Sheryl Sandberg (COO van Facebook) of Susan Wojcicki (de CEO van YouTube). Toch blijven we het gevoel hebben dat zaken als virtual reality, zelfrijdende auto’s en de nieuwste gadgets meer een mannen business zijn. Maar is dat écht zo? Wij vroegen het vier toppers van een vrouwen!

#Hoe komt technologie jou in je dagelijkse leven ten goede? Oftewel, wat gebruik je en voor welke doeleinden.

Monique: “Zonder technologie ben ik nergens. Mijn laptop en smartphone zijn mijn kantoor, waardoor ik kan werken waar ik wil. Mail en agenda apps zijn essentieel, maar ook apps als Feedly en Todoist helpen mij met mijn werk. En dan zijn er nog social media, waar ik niet zonder kan leven. Maar los van telefoons en laptops, is technologie verweven in ons hele leven. Van keukenapparatuur tot televisies.”

Maar los van telefoons en laptops, is technologie verweven in ons hele leven.

Esmé: “Ik sta er letterlijk mee op. Mijn Bose speaker gaat mee ín de badkamer zodat ik de dag begin met een lekker muziekje. Een leven zonder iPhone (of überhaupt smartphone) kan ik me al helemaal niet meer voorstellen. Van Google Maps checken of ik nog wel de goede richting op fiets tot overal muziek kunnen luisteren en altijd een camera bij de hand hebben: ZO HANDIG.”

Links Monique (mede-oprichter Culy.nl), rechts Esmé (ontwerper en redacteur bij Roomed.nl)

Eva: “Ehm, ik kom niet veel verder dan the usual stuff zoals een goede telefoon (bellen, appen, Instagram; je kent het wel), laptop (work work work), armoedige koptelefoon (want altijd en overal muziek) en een fijne geluidsinstallatie thuis (want altijd en overal muziek). En natuurlijk een snelle Wifi-verbinding (want internet). O ja, én een fotocamera die ik maar weer eens vanonder het stof moet halen. Damnit.”

Amber: “Ik ben grafisch ontwerper dus technologie speelt een belangrijke rol in mijn dagelijkse leven. Zo gebruik ik een 27-inch iMac mét een extra scherm erbij en een tekentablet op werk. Ik zou niet weten wat ik zonder technologie zou moeten. Dan zou mijn functie trouwens ook niet bestaan. Thuis gebruik ik liever mijn iPhone en iPad. Het ene scherm voor het andere scherm inleveren dus. Dan browse ik een beetje verschillende sites af die ik volg en check ik uiteraard mijn Facebook en Instagram. En Netflix natuurlijk!”

Links Eva (freelance-redacteur bij onder andere Famme.nl), rechts Amber (grafisch ontwerper bij Wayne Parker Kent)

#Zit jij bovenop de vernuftigste innovaties en technische ontwikkelingen? Check je dus regelmatig content over nieuwe innovaties en technologieën en praat je hierover met anderen?

Eva: “Nee, totaal niet. Het is niet echt mijn ‘ding’, hoewel het af en toe best handig is om te weten. En daarom vervloek ik mijn desinteresse soms. Bijvoorbeeld op telefoongebied. Want als ik een nieuw toestel nodig heb, dan kies ik altijd maar wat (na mini-research of enquête bij de mannen in mijn omgeving). Het helpt wel dat ik regelmatig leuke dingen hoor in de hoek van WANT ;-) Leuk website, vooral fan van de vlogs, moet ik zeggen. Doet die Rutger toch weer goed!”

Nog meer vlogs van onze Rutger zien? Abonneer je dan hieronder op ons YouTube-kanaal:

Monique: “Ja, ik ben elke dag bezig met tech en nieuwe ontwikkelingen. Ik check elke dag meerdere sites en blogs (en uiteraard ook WANT) en praat erover met vrienden en op social media.”

Amber: “Innovatie in de techwereld is onlosmakelijk verbonden met mijn beroep. Het is belangrijk om altijd op te hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen zodat ik dit kan toepassen in mijn werk. Ook trends zijn hierbij belangrijk. Er wordt hier op de werkvloer dagelijks over gepraat en we delen allerlei artikelen met elkaar. We checken bijvoorbeeld zelfs livestreams van de nieuwe Apple keynote tijdens werk! Het volgen van sites als WANT.nl via Facebook vind ik trouwens reuze handig. Zo blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen het techlandschap. Ideaal!”

#Wat is een technologie waar jouw hart harder van gaat kloppen? En waarom?

Esmé: “Ik ben een Apple fangirl, ja echt. Ik vind het heerlijk dat alles zo lekker met elkaar synchroniseert én dat het er ook nog eens mooi uitziet. Zelfs m’n opa weet hoe een iPhone werkt, dat is toch mooi? Verder gebruikte ik iets simpels als mijn Bamboo heel vaak, maar die heeft nu toch echt plaats gemaakt voor de iPad en de app Paper. Voor snelle aantekeningen en schetsen heb ik geen Moleskine meer nodig, ideaal.”

Ik ben een Apple fangirl, ja echt.

Amber: “Alles waarvan je niet wist dat je het nodig had, maar waar je vervolgens niet meer zonder kunt. Zoals een nieuwe update in Photoshop. Laatst werd face recognition bij het retoucheren van een gezicht toegevoegd. Echt ziek hoe goed dat werkt!”

Monique: “Alles rondom vernieuwing van media; of dat nu Netflix of Blendle is, AppleTV of Google Chromecast. Het is interessant om te zien hoe technologie de media verder kan helpen, papier overbodig(er) maakt en een nieuwe doelgroep aanboort. Ik lees nu kranten en tijdschriften via Blendle die ik nooit in een kiosk zou kopen. Jongeren lezen meer nieuwsverhalen dan ooit, ook al is dat via Buzzfeed of Vice.”

Ik lees nu kranten en tijdschriften via Blendle die ik nooit in een kiosk zou kopen.”

#Oké, ter afsluiting een stelling: vrouwen zijn niet in zaken als zelfrijdende auto’s, virtual reality en gadgets geïnteresseerd

Eva: “‘Niet’ zou ik vervangen door ‘minder’. Ik denk dat vrouwen over het algemeen minder in dit soort zaken zijn geïnteresseerd. Maar het aantal vrouwen dat geïnteresseerd is wordt steeds groter, hoewel ik de exacte statistieken even zou moeten opvragen! ;-) Plus, er zit denk ik een groot verschil tussen zelfrijdende auto’s en VR. Dat laatste scoort denk ik weer beter bij ons vrouwen.”

Monique: “Absurd. Niet elke vrouw is daarin geïnteresseerd, maar ook niet elke man. Daarnaast zijn zelfrijdende auto’s en virtual reality maar een heel klein topje van de technologische ijsberg. Dat is net zoiets als zeggen: als je niet in Queen en Michael Jackson bent geïnteresseerd, dan ben je niet in muziek geïnteresseerd.”

Daarnaast zijn zelfrijdende auto’s en virtual reality maar een heel klein topje van de technologische ijsberg.

Esmé: “Wat mij betreft bullshit. Technologie is volgens mij allang geen ‘mannending’ meer. Zo’n zelfrijdende auto lijkt me serieus best handig.”

#Dus: is technologie echt een mannen business?

Amber: Ik moet zeggen dat ik alle updates van WANT.nl op facebook wel lees, maar als het over auto’s gaat dat ik dan niet op het artikel klik. Ik wil het wel weten wanneer het zover is dat zelfrijdende auto’s de nieuwe standaard worden (THE FUTURE!), maar ik hoef niet per se me verder in te verdiepen hoe het precies werkt. Ik vind het dan wel weer leuk als Rutger in de nieuwe Tesla demonstreert hoe het automatisch inparkeren werkt. Aan gadgets ontkom je eigenlijk niet meer. Mannen of vrouwen, misschien veranderen ze je leven wel! Technologie is dus NIET alleen een mannen business. Iedereen heeft er iets aan en is er hedendaags mee bezig!”

Technologie is dus NIET alleen een mannen business.

Eva: “Dat wás het wel, absoluut. Maar daar komen we steeds meer op terug omdat technologie zo breed en toegankelijk is geworden, dat we er allemaal mee te maken hebben. Ook wij vrouwen, en het maakt ons leven nog gemakkelijker en interessanter op heel veel vlakken. Dus het wordt gewoon business, geen mannen business.”

Monique: “Een mannen business? Absoluut niet (en om heel eerlijk te zijn vind ik dit echt een bizarre vraag :))!”

Reageer op artikel:
Is (nieuwe) technologie alleen voor mannen interessant?
Sluiten