Dé tools die in de keuken van iedere koffieliefhebber horen te staan

De tijd dat je een slap bakkie koffie dronk ligt achter ons. Koffie is één van de meest populaire dranken, dus is het gek dat we er wat meer aandacht aan willen besteden? We dachten het niet! Check deze items die een koffieliefhebber sowieso in huis moet hebben. Oh ja, wij hebben de beste tien koffiemolens hier beschreven. Wellicht zit er eentje tussen.

Opschenkkoffiemaker

Opschenkkoffie is dé klassieke manier om koffie te zetten. Het kost even wat tijd, en je moet er goed bij blijven, maar je hebt het proces helemaal zelf in de hand. Koffiezetters vind je in alle prijsklassen; van één euro voor een kunststof filterhouder, tot zeventig euro voor een RVS-designfilter (en waarschijnlijk bestaan er nog duurdere). Wij zijn erg gecharmeerd van de Chemex-koffiezetters. Niet té duur, en ze zien er waanzinnig uit. In Nederland is de Chemex verkrijgbaar bij Simon Lévelt

Chemex-want

Mokkapot (of percolator)

Een goed espressoapparaat is voor koffieliefhebbers vaak het hoogst haalbare. Een paar honderd euro voor zo’n ding is niets, en professionele machines kunnen net zo duur zijn als een tweedehands auto!

Een gaaf alternatief is de mokkapot, waarvan de Italiaanse Bialetti het bekendste voorbeeld is. Je plaatst deze machinetta op het vuur, waarna het verhitte water vanaf de onderkant door de koffie geperst wordt. Hierdoor krijg je een lekker sterk bakkie. Een Bialetti kost je hier ongeveer dertig euro.

WANT_KOFFIE_BIALETTI

Technisch gezien is het resultaat geen espresso, omdat de druk in een mokkapot veel lager is (en er geen cremalaagje ontstaat). Een Bialetti is daarnaast wat listiger in het gebruik dan een automatisch apparaat. De mokkapot wordt heet (héét!), en je moet goed opletten op onder andere de temperatuur van het water, de hoeveelheid bonen, etc. Als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je wel lekker experimenteren.

Cafetière

Een cafetière, ook wel french press, is waarschijnlijk de eenvoudigste manier om koffie te zetten. Je gooit er gemalen bonen (grove maling!) en heet water (niet kokend!) in, duwt het zeefje naar beneden en presto!

WANT_KOFFIE_CAFETIERE

Niet iedereen is weg van de koffie die uit een french press komt; het proces is wat minder verfijnd dan bij andere apparaten. Als je van cappuccino houdt, dan kun je in een cafetière uitstekend melk opschuimen. Niet helemaal waar hij voor bedoeld is, maar who cares? Een goede cafetière vind je hier.

Schenkketel met lange tuit

Als je graag met de hand filterkoffie zet (‘pourover’), dan heb je een goede ketel nodig. Fluitketels en waterkokers hebben vaak een korte tuit, maar het liefst gebruik je een lange. Door de extra controle die zo’n hals oplevert, bepaal je heel precies waar het water terechtkomt en de dosis. De Hario V60 is bijvoorbeeld een topper.

Cichorei

Koffie was niet altijd zo gemakkelijk verkrijgbaar als we nu zijn gewend. Daarnaast was het zwarte goud soms zo duur dat jan met de pet er alleen maar van kon dromen. Dan moet je creatief zijn, en al snel ontdekte men dat geroosterde wortels van cichorei een aardige surrogaatkoffie opleverde.

Tegenwoordig is het uit de mode, hoewel sommige mensen het drinken, als ze geen koffie kunnen verdragen. Een klein beetje cichorei in je koffie zorgt voor een extra sterke smaak. In het zuiden van de Verenigde Staten zetten ze hier al honderd jaar lekkere koffievarianten mee. Lekker om eens te proberen! Je vindt cichoreipoeder in de supermarkt (het schap met ‘natuurlijke voeding’), of bij reformwinkels.

Betere Koffie met Egberts' CichoreiLangcat Bussum

Weegschaal

Je hebt waarschijnlijk nog wel een weegschaal in de keuken staan? Mooi! Een weegschaal is namelijk van uitermate belang voor de perfect koffie. Wanneer je bijvoorbeeld voor de filterkoffie met een Chemex gaat raden wij je aan om 25 gram koffie te gebruiken. Neem in ieder geval even de tijd om onderstaande video te checken. Hier wordt uitgelegd hoe je de perfecte Chemex brew maakt. Geen weegschaal in je keuken? Dan is dit wellicht iets voor jou.

Buisman

De kans bestaat dat je bij je opa en oma wel en klein potje Buisman hebt zien staan. Dit oer-Hollandse product werd vroeger vaak toegevoegd aan filterkoffie, om de smaak te versterken. Buisman is gebrande suiker, die slappe koffie nét een beetje extra pittig en donker maakt.
Handig om in huis te hebben; misschien kun je er nog wat andere toepassingen voor bedenken. De glazen potjes staan nog steeds onopvallend in de meeste supermarkten.

WANT_KOFFIE_BUISMAN

Luchtdichte zakjes en potten

Koffie is een houdbaar product, en de smaak verandert langzaam als de bonen in contact staan met zuurstof (en niet ten goede). Zelfs de beste bonen worden na een week of twee belabberd, bewaar ze dus in luchtdichte zakjes of weckpotten. Ziet er ook awesome uit in je keuken! Glazen potten vind je op veel plaatsen. In een winkel als Ikea is de voorraad meestal lekker groot. Kun je er meteen meerdere van hetzelfde model meenemen.

Een goede koffiemolen

De kwaliteit en de branding van de bonen is een belangrijk onderdeel van het perfecte bakje koffie. Een fijne maling zorgt voor sterke, aromatische koffie, maar het duurt wel wat langer voor het water er doorheen is gelopen. Een grove maling gaat een stuk sneller, maar daarbij komt minder smaak vrij, behalve als je een grote hoeveelheid wilt zetten. Grove koffie is ook beter geschikt voor in de cafetière. Als het te fijn is, gaan de korrels door het zeefje heen en komen ze in je kopje terecht.

WANT_KOFFIE_MALING

Denk dus even goed na of je de juiste maling gebruikt voor de koffie die je voor ogen hebt. Het kan het verschil maken tussen een hemels bakje, of een diepe ‘meh’. Hier zie je een aantal puike suggesties!

Melkopschuimer

Voor een latte macchiato of cappuccino kún je melk in een pannetje verhitten en opkloppen met een garde. Een melkopschuimer is een betere optie, en deze zijn er in alle soorten maten. Als je niet vaak in de weer moet voor opgeklopte melk, is een elektrische garde waarschijnlijk het meest praktisch. Deze Aerolatte is een populaire optie, maar ook de cafetière kan hier een glansrol spelen.

WANT_KOFFIE_MELKSCHUIM

Als je regelmatig cappuccino’s maakt, dan is een elektrische melkopschuimer een goed idee. Kost wat meer, maar scheelt je een boel moeite!

Deze lijst is zomaar een greep uit handige koffie-items. Jullie kunnen er vast nog wel meer bedenken (en met ons delen!). We zijn benieuwd! Check trouwens ook deze hardnekkig mythes over onze favoriete drank.

Reageer op artikel:
Dé tools die in de keuken van iedere koffieliefhebber horen te staan
Sluiten