Daniel Koster
Daniel Koster Apple 12 mrt 2015

De USB-C; dit is wat je moet weten

Maandag 9 maart 2015 vond dan eindelijk de Apple keynote voor de Apple Watch plaats. Hier werd onder andere meer informatie over de nieuwe Macbook met de wereld gedeeld. Bijzonder aan de nieuwe Macbook is dat-ie superdun is, maar ook over de nieuwe usb-poort USB-C beschikt. En er kwam ook vandaag ook vanuit het Google-kamp nieuws met betrekking tot deze poort. De nieuwe Chromebook Pixel zal namelijk ook van een c-poort worden voorzien. Maar wat is er nou zo speciaal aan de c-poort?

De c-poort; wat je moet weten

De c-poort is snel en krachtig. Waar de (oude) USB 3.0 vijf gigabit per seconde kon overbrengen, kan deze 3.1-versie tien gigabit per seconde aan. Een verdubbeling dus! Ook qua kracht is de capaciteit van de poort toegenomen. De oudere USB-poorten konden je tablet en phone al opladen. De nieuwe USB-poort maakt ook het opladen van je laptop mogelijk. In totaal kan de poort honderd watt aan. Om een vergelijking te maken, de meest krachtige MacBook heeft 85 watt nodig. Deze verbeterde kracht leidt er ook toe dat je laptop sneller oplaadt. De nieuwe Chromebook Pixel wordt in een kwartier van genoeg stroom voor twee uur batterij voorzien.

En ook Android phones zullen in de nabije toekomst van USB-C worden voorzien. Dat vertelt Google’s Adam Rodriguez.

Veelzijdigheid

De nieuwe USB-standaard is ongelofelijk veelzijdig. Dit betekent voor de nieuwe Macbook dat je de poort voor HDMI, VGA, het opladen van je Mac en het versturen en ontvangen van USB-data kunt gebruiken. Hier heb je echter wel een speciale dongle voor nodig. Hier is na de lancering van de nieuwe Macbook al kritiek op geuit. Dit aangezien de Macbook alleen een USB-C-poort kent en dus beperkt is met betrekking tot het aantal aansluitingen. Google heeft hierop geanticipeerd door twee c-poorten in de nieuwe Chromebook Pixel aan te brengen, één aan elke kant.

Afmeting

De poort is klein: 8,4 millimeter wijd en 2,6 millimeter dik. Deze afmetingen betekenen dat de poort klein genoeg is om ook voor je mobiel te worden gebruikt. De poort is dus ook kleiner dan voorgaande USB-poorten. Dit is dan wel weer een nadeel, door deze nieuwe poort kun je de bijbehorende nieuwe kabels niet aansluiten op je oude laptop.

Omkeerbaar

En dan misschien wel het belangrijkste, de nieuwe USB-standaard kan er op beide kanten in! Dus nooit meer geklooi met je USB-kabel, omdat je ‘m verkeerd in de laptop stopt. Check de afbeelding hieronder als het nog niet helemaal duidelijk is wat we bedoelen.

Wat is er minder aan?

Na al die voordelen van de poort ben je waarschijnlijk al verkocht. Echter zijn er ook wat mindere kanten van de nieuwe poort. Ten eerste betekent het dat we weer nieuwe kabels moeten gebruiken. Ben je je oplader vergeten of moet je even iets overzetten, dan heb je dus wel zo’n kabel nodig. En dan moet je dus eerst al je vrienden en collega’s af om zo’n kabel te bemachtigen. Ten tweede is het zo dat de USB-C krachtig en snel is, maar dit niet betekent dat de nieuwe standaard door een desbetreffend apparaat wordt ondersteund. Zo kan het zijn dat deze apparaten de USB 3.0 of zelfs de USB 2.0 kennen. Dan zit je bijvoorbeeld nog steeds op dezelfde langzamere datasnelheid bestanden over te zetten.

We kunnen wel concluderen dat de komst van de c-poort ons leven weer een stukje gemakkelijker maakt. Sneller opladen, sneller bestanden overzetten en dit allemaal slechts met één poort, top!

Reageer op artikel:
De USB-C; dit is wat je moet weten
Sluiten