Daniel Koster
Daniel Koster Apple 14 jan 2016

Dé verschillen tussen de Mac en Windows-apparaten onder de loep genomen

Waar de meeste computers op Windows draaien, zijn er ook flink wat die op OS X, het besturingssysteem van de Mac, draaien. En waar vaak snerend wordt geroepen dat Applefanboys enkel de Mac gebruiken omdat-ie van Apple afkomstig is, hoeft dit niet enkel de reden te zijn. Wij vonden het dan ook hoog nodig om de verschillen tussen OS X en Windows onder de loep te nemen en te kijken wanneer jij voor welk besturingssysteem zou moeten kiezen!

Windows is de eerste keus voor gamers

Aangezien Windows het grootste marktaandeel kent verschijnen de meeste games en accessoires eerst voor Windows-apparaten. Voor gamers is Windows dan ook de eerste keus!

Mac kent een mooier design

Apple wordt geroemd voor het ontwerp dat zij aanhouden. De simplistische, strakke stijl is één van de redenen dat het bedrijf een elitair imago kent. Dit is voor velen dan ook één van de redenen dat ze van Apple houden. Het oog wil ook wat!

Windows en andere software

Windows is compatibel met meer software dan Apple dat is. Ook hier is dat te wijten aan het marktaandeel van Windows. Meer aanbod betekent dat softwarebedrijven zich eerst op het Windows-besturingssysteem richten. Dit leidt er ook toe dat je met Windows vaker fijner samenwerkt met anderen, aangezien zij relatief vaker Windows en dezelfde programma’s gebruiken.

De service is beter met de Mac

De Apple Store biedt een hoge mate van service. Is er iets mis met je apparaat? Dan maak je een afspraak bij de Apple Store en wordt er naar een oplossing gezocht. Dit soort centra bestaan niet voor Windowsapparaten en je bent al gauw aan een medewerker van de Mediamarkt overgeleverd.

Verschillende besturingssystemen (duh)

Het klinkt logisch, maar OS X van Mac en Windows zijn verschillende besturingssystemen. De één aanbidt OS X en de ander laat Windows voor geen goud in de steek. Laten we het erop houden dat het een kwestie van smaak is.

Meer keuze als je voor Windows kiest

Het aanbod van Apple is zeker in vergelijking met Windows-producten schamel te noemen. Bedrijven als Lenovo, Acer, Asus, Toshiba, Dell en meer brengen allemaal verschillende Windows-apparaten uit, waar Apple de enige is die OS X-apparaten op de markt zet. Dit aanbod vertolkt zich ook in accessoires en apparaten die compatibel zijn met Windows. Een hdmi-kabel past zo in je Windows-pc, maar bij de Mac moet daar een dongel tussen. Een Windows-apparaat met cd-speler is nog wel te vinden, al wordt dat met de nieuwe Apple-producten een onmogelijke taak.

Windows is ook het besturingssysteem van tablets

Oké, we hebben het niet over hoe smooth Windows draait op tablets, maar het kan wel. Zodoende is het werken op een tablet eenzelfde ervaring als het werken op een Windows-computer.

iOS en OS X werken nauw samen

Daartegenover staat dan weer dat iOS en OS X fijn samenwerken. De integratie van verschillende apparaten verloopt zodoende bijna vlekkeloos!

Mac kan Windows draaien

Houd jij van het design en de prestaties van Apple, maar van Windows als besturingssysteem? Dan is een groot voordeel aan de Mac dat-ie Windows kan draaien.

Mac zou veiliger zijn

Of de software voor de Mac veiliger is, dat laten we in het midden. Echter is het een feit dat er minder Mac-apparaten zijn waardoor bijvoorbeeld hackers zich eerder op Windows richten. Dit aangezien zij daar meer slachtoffers en buit kunnen maken!

Evaluaties van de producten zijn hoger bij Mac

Wanneer we kijken naar hoe tevreden de gebruikers van Mac- en Windows-apparaten zijn, zijn die evaluaties bij Mac-gebruikers vaker positief te noemen. En daar gaat het volgens sommigen uiteindelijk toch om!

Dus; welk besturingssysteem voor jou?

Oké, er zijn dus verschillen tussen Windows en OS X. Dat zijn er niet een paar, maar een flink aantal. Maar wanneer kies jij dan voor een Mac- of Windows-apparaat? Uit de bovenstaande lijst is een bepaalde cohesie op te maken. Ben jij fan van design, een fijne gebruikerservaring en veiligheid, dan is de Mac het apparaat voor jou. Ben jij echter op zoek naar een bepaalde kwaliteit voor een (schappelijke) prijs, een divers aanbod en een uitgebreide software-compatibiliteit, dan is een Windows-apparaat het helemaal voor jou! De keuze is aan jou.

Reageer op artikel:
Dé verschillen tussen de Mac en Windows-apparaten onder de loep genomen
Sluiten