Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 25 jul 2020

De vijf belangrijkste verbeteringen die de PS5 brengt

Eind dit jaar kunnen we aan de slag met de PlayStation 5. Wanneer je een fanatieke gamer bent die voorlopig van plan is om te blijven spelen, is de aanschaf van de PS5 een logische stap. Maar waarom zou je dat doen?

De games van de PS5 zullen de belangrijkste reden zijn om de nieuwe spelcomputer te kopen. Maar het is ook zeker interessant om te kijken naar de verbeteringen en vernieuwingen waar je op kunt rekenen. Kijken we terug naar de PlayStation 4, dan bracht die spelcomputer vooral de makkelijke mogelijkheid om je gameplay direct te streamen naar Twitch of gebruik te maken van Remote Play. En met de introductie van de PS4 Pro kregen we ook de mogelijkheid om in 4K te gaan spelen. Hoewel we nog niet alles weten van de PlayStation 5, zijn dit alvast vijf interessante verbeteringen waar je op kunt rekenen.

Snellere laadtijden op de PS5

Wachten in games is iets waar we min of meer aan gewend zijn geraakt. Dat terwijl het toch wel een irritant punt is. Zeker wanneer je soms dertig seconden moet wachten voordat je verder kunt met de actie is dat funest. Met de komst van de PS5 moet dat verleden tijd zijn. De spelcomputer maakt gebruik van een speciale SSD die er voor moet zorgen dat alles zeer snel te laden is. Waar een laadtijd normaal gesproken iets van tien seconden was, moet dat zelfde verhaal nu in een seconde worden afgewerkt. Ook zoiets als fast-travel is hierdoor een fluitje van een cent en is daadwerkelijk snel. Dat laatste zagen we overigens al een beetje in Ghost of Tsushima, waar de laadtijden voor een PS4-game echt heel kort waren.

Ghost of Tsushima
In Ghost of Tsushima waren de laadtijden al kort (Afbeelding: Sucker Punch)

3D Audio

De PlayStation 4 bracht ten op zichte van de PlayStation 3 heel wat verbeteringen. Maar de bedenker van de PS4 (en PS5), Mark Cerny, gaf wel aan dat hij het jammer vond dat er geen stappen werden gezet op het gebied van audio. Dat moet met de PlayStation 5 veranderen met de komst van 3D Audio. Het probleem van dit element is dat het lastig aan te tonen is, als je de spelcomputer niet zelf voor je hebt staan. Het moet er in elk geval voor zorgen dat geluid en muziek een belangrijkere rol gaan spelen ten op zichte van de vorige generatie spelcomputers.

3D audio PS5
3D audio (Afbeelding: Sony)

Visuele verbeteringen dankzij Ray Tracing en meer

Het oog wil ook wat, dus is het belangrijk dat de PS5 op het gebied van graphics verbeteringen biedt. Het zal echter nog wel even gaan duren voordat we games gaan zien die echt niet mogelijk zijn op de PS4. Zeker met een game als The Last of Us: Part II is de lat hoog gelegd. Toch krijg je op de PlayStation 5 vanaf dag één een paar interessante verbeteringen. Zo ondersteunt de spelcomputer ray tracing. Daardoor wordt licht in de game op een realistischere manier neergezet en dat heeft weer veel effect op hoe alles er uit ziet.

Ray Tracing Ps5
Een voorbeeld van ray tracing (Afbeelding: Sony)

Mogelijkheden voor data-management op de PS5

De PS5 wordt voorzien van een SSD van 825 GB. Dat is net een tikkeltje minder dan dat we nu standaard hebben in de PlayStation 4 Pro. En zeker wanneer je gewend bent aan games als Call of Duty die inmiddels tegen de 200 GB aan opslagruimte nodig heeft, maken we ons wel wat zorgen. Toch hoeft dat niet. Ten eerste is de architectuur beter ingedeeld, waardoor games minder ruimte nodig hebben. Daarnaast krijgen ontwikkelaars de mogelijkheid om gamers de optie te geven om bepaalde componenten niet te downloaden. Als jij enkel de multiplayer van een bepaalde game speelt, heb je dan de optie om het singleplayer-gedeelte niet te downloaden.
Multiplayer-component verwijderen als je enkel de SP speelt.

Controller biedt meer mogelijkheden

Tot slot hebben we nog de nieuwe controller. Dit is niet de DualShock 5, maar de DualSense. Naast een nieuwe naam, moet de nieuwe controller ook echt wat veranderingen brengen. Zo wordt er gebruik gemaakt van haptic feedback. Dat geeft je meer feedback in de vorm van trillingen dan de rumble functie van de huidige PS4-controller. Daarnaast heb je te maken met adaptive triggers. De L2- en R2-knoppen zijn gevoeliger geworden. Afhankelijk van hoe diep je ze indrukt, krijg je een ander effect. Denk daarbij aan het schieten van een pijl-en-boog of een machinegeweer. Tot slot heeft de DualSense-controller een ingebouwde microfoon waarmee je met vrienden kunt praten. Dat is vooral handig voor de momenten dat je even je headset er bij moet pakken.

PS5 controller PlayStation 5
PlayStation 5 controller (Afbeelding: PlayStation)

De grote vraag is nu natuurlijk nog wel wanneer de PS5 uitkomt en hoeveel hij gaat kosten. Hopelijk krijgen we daar binnenkort een antwoord op. Wil je meer lezen over de nieuwe spelcomputer? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
De vijf belangrijkste verbeteringen die de PS5 brengt
Sluiten