Zuhre Orhon
Zuhre Orhon Tech 10 feb 2016

De volgende tips helpen je Microsoft Word de baas te zijn

Eerder hebben we je zeven tricks laten zien waarmee je je Microsoft Excel-niveau naar een hoger niveau tilt. Nu je weet hoe je Excel de baas bent, is het de beurt aan Microsoft Word. We horen je jezelf al afvragen wat er nog te leren is aan Word. Word lijkt namelijk een eitje, totdat je meer moet doen dan alleen tekst typen. Wat blijkt: behalve Control + C en Control + V zijn er meer handigheidjes om het maximale uit Word te halen. Nadat je dit artikel hebt gelezen ben je straks ook Microsoft Word de baas!

10 tips & tricks op een rij gezet

De tips die wij je geven zijn simpel uit te voeren en kunnen door iedereen met Microsoft Word worden toegepast. Echter moet je ze wel eerst weten. Nadat jij deze kennis tot je hebt genomen zul je flink wat effectiever omgaan met Microsoft Word. Graag gedaan!

#1 Maak gebruik van sneltoetsen

Dit is één van de essentiële punten die je het beste kunt volgen als je het maximale uit Word wilt halen. De onderstaande combinaties zijn simpel en gemakkelijk te onthouden door de letter te koppelen aan het Engelse woord voor de functie die deze uitvoert.

Nieuw bestand: Ctrl + N
Openen: Ctrl + O
Opslaan (Save): Ctrl + S
Opslaan als: F12
Wisselen tussen Word bestanden: Ctrl + F6
Kopiëren (Copy): Ctrl + C
Knippen: Ctrl + X
Plakken: Ctrl + V
Zoeken (Find): Ctrl + F
Ongedaan maken: Ctrl + Z
Woorden tellen: Ctrl + Shift + G
Vet (Bold): Ctrl + B
Cursief (Italic): Ctrl + I
Onderstreept (Underline): Ctrl + U

#2 Omzetten naar platte tekst

Wanneer je een stuk tekst kopieert uit een ander bestand heb je vaak te maken met een vreemd lettertype. Dit kun je snel omzetten naar een simpeler lettertype door de tekst in je bestand te selecteren en op Ctrl + Spatie te drukken.

#3 Gebruik je bestand als een whiteboard

Wanneer je op een willekeurige plek in je bestand dubbelkilkt is het mogelijk om overal in een Word-bestand te typen. Handig!

#4 Zet je Word-bestanden om naar PDF en HTML

Doet de gedachte aan het omzetten van een Word-document naar een PDF- of HTML-bestand je in tranen uitbarsten? Dat hoeft niet! Kies wanneer je je werk opslaat de optie ‘Opslaan als’ en het type bestand. Daar kies je vervolgens of het PDF of HTML wordt. Krijg je het toch niet voor elkaar? Probeer dan je bestanden gratis te converteren via websites zoals Word to Clean HTML.

#5 Verplaats je tekst zonder Ctrl+C en daarna Ctrl+V te typen

Verplaats je tekst altijd door deze eerst te kopiëren en daarna te plakken? Vergeet dit en doe het volgende: Selecteer de tekst die je wilt verplaatsen, druk op F2 en plaats je cursor op de plek waar jij je tekst wilt hebben. Vervolgens druk je op Enter en de tekst is daar waar je het wilt hebben!

#6 Highlight, highlight, highlight

Altijd al willen weten hoe je een vierkante lap tekst een kleur kunt geven? Dan moet je de volgende stappen uitvoeren. Begin met het drukken op Alt (op een MacBook is dat Option) terwijl je de muis ingedrukt houdt. Zo kun je als het ware een doosje tekenen binnen de tekst en deze tekst een kleur meegeven. Zo simpel is het!

#7 Tover die geheime tekens tevoorschijn

Soms is het lastig om de structuur in een tekst terug te vinden. Vooral als je bestand te veel stijlen, formaten en kolommen bevat. Je kunt in dit geval het best de zogenaamde ‘geheime tekens’ zichtbaar maken. Dit doe je door te drukken op Ctrl + Shift + 8 (op een Mac is het Command-8).

#8 Geheime calculator

Het blijkt dat Word ook een rekenmachine heeft. Maak je teksten met lastige rekensommen of heb je gewoon geen zin om die dure calculator weer uit je kast te vissen? Dan kun je ook de rekenmachine in Word gebruiken. Deze kun je gemakkelijk aan je werkbalk toevoegen door het volgende te doen: Bestand –> Opties –> Werkbalk Snelle Toegang. Kies vervolgens uit de alomvattende lijst de calculator die je aan je taakbalk wilt toevoegen. Je ziet een grijze cirkel bovenin je scherm wanneer je dit hebt opgeslagen. Selecteer de rekensom en klik op deze cirkel en ta-da: het antwoord op je rekensom wordt gegeven!

#9 Snel selecteren

Verspil geen tijd tijdens het selecteren van woorden en/of zinnen. De snelste manier om dit te doen is door drie keer met je muis op een woord en/of zin te klikken. Je kunt ook Ctrl ingedrukt houden en dan ergens in de zin klikken zodat je een groter stuk tekst selecteert. Het is toch allemaal gemakkelijker dan het lijkt.

#10 Invoegen van een ‘neppe’ tekst

Als laatste hebben we een tip voor als je werkzaam bent in een drukkerij, als grafisch ontwerper of als je gewoon wilt weten hoe een lay-out eruitziet. Hiervoor kan je Lorem Ipsum gebruiken. Dit is een bestaande tekst binnen Word waarmee je gemakkelijk een proeftekst kunt maken. Lorem Ipsum bestaat uit een normale afwisseling van woorden, zinnen en letters waardoor het lijkt op de tekst die je oorspronkelijk zou uitprinten. Lorem Ipsum gebruik je als volgt: Typ =rand(p,1). De ‘p’ staat voor het aantal paragrafen en de ‘l’ voor het aantal zinnen.

Na het uitvoeren van deze stappen ben je Microsoft Word zeker de baas. Schrijven van een stuk tekst wordt nu wel stukken gemakkelijker, vindt je niet?

Reageer op artikel:
De volgende tips helpen je Microsoft Word de baas te zijn
Sluiten