Rutger Houweling
Rutger Houweling Elektrisch 15 sep 2015

De volledig elektrische sportwagen Porsche Mission E is binnen 15 minuten opgeladen!

Elon Musk, maak je borst maar nat! Porsche introduceert namelijk de volledige sportwagen Mission E. Echt bang zal Elon Musk uiteraard niet zijn. Hij zal vooral lachend in zijn bed hebben gelegen toen Porsche deze prachtwagen presenteerde. Musk heeft er namelijk onder andere voor gezorgd dat autofabrikanten ook eindelijk toekomst in volledig elektrische auto’s zien. Zelfs een fabrikant zoals Porsche. Waar Elon Musk vooral onder de indruk van moet zijn is de laadtijd van de accu. De speciale Porsche Turbo Charging zorgt ervoor dat de accu’s binnen vijftien minuten voor tachtig procent zijn opgeladen. En als je bedenkt dat de actieradius vijfhonderd kilometer bedraagt snap je dat we het hier over een revolutionaire sportwagen hebben.

Van nul naar honderd in 3,5 seconden

Porsche heeft voor de Mission E een 800 Volt-aandrijfsysteem ontwikkeld. Dit systeem zorgt ervoor dat er 600pk richting de vierwielaandrijving wordt gepompt en dat je de honderd kilometer per uur in 3,5 seconden aantikt. De hedendaagse elektrische auto’s maken voornamelijk gebruik van een 400 Volt-laadsysteem. Wanneer je een 800 Volt-systeem zoals Porsche gebruikt biedt dat een aantal voordelen. Het gewicht is lager en de laadtijden worden korter. Na vijftien minuten kun je weer vierhonderd kilometer touren. In je garage kun je overigens ook een speciale laadplaat laten installeren. Dan kun je de auto via inductie opladen.

Ook de bediening is revolutionair

Dat de Porsche Mission E er van buitenaf te gek uitziet is duidelijk. Heerlijke moderne lijnen, grote wielen en zie je de klassieke designkenmerken van Porsche enigszins terug. De body wordt door het gebruik van aluminium, staal, koolstofvezel en versterkt polymeer licht gehouden. Maar ook het interieur en de bediening zijn revolutionair. Alle informatie wordt op een OLED-scherm digitaal weergegeven. Je kunt het systeem via oogbewegingen en gebaren bedienen doordat camera’s in de auto je oogbewegingen volgen. Het 3D-scherm wordt op exact de goede hoogte voor de bestuurder geplaatst. Ga je bijvoorbeeld met je stoel iets hoger zitten dan past het scherm zich automatisch aan. Ook worden er allerlei apps ontwikkeld voor informatie over het klimaat in de auto, het weer buiten, de navigatie en de media die je wilt beheren. Je selecteert de apps via handgebaren. Maar dit kan ook via een touchpad.

Beschikbaarheid

In het persbericht van Porsche wordt helaas niets over de beschikbaarheid verteld. Ook niet over de prijskaart van dit elektrische supermodel. Maar dat er wat op de markt gaat veranderen is duidelijk. Hopelijk mogen wij op korte termijn eens in deze Mission E rondrijden. Nog een laatste belangrijk detail, het valt je wellicht op dat de Mission E niet over buitenspiegels beschikt. Deze zijn virtueel en zitten in de onderste hoeken van de voorruit verwerkt. Via camera’s in de voorste spatborden krijg je alle informatie te zien. Vernuftig! In de video hieronder zie je hoe die ingenieuze buitenspiegels werken. Die waren namelijk al eerder in de Panamera Sport Turismo concept car te vinden.

Fan van Porsche?

Natuurlijk ben je fan van Porsche, dat zijn we allemaal! Maar als je het toch niet zo op elektrische sportwagens hebt dan laten we je graag kennis maken met deze Porsche 911 Targa van Singer Vehicle Design.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De volledig elektrische sportwagen Porsche Mission E is binnen 15 minuten opgeladen!
Sluiten