Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 27 feb 2018

Walk-Man: Italiaanse robot gaat levens redden tijdens rampen

In 2015 werd er in Italië aan het Italian Institute of Technology al gewerkt aan een mensachtige robot genaamd Walk-Man. Toen was het nogal een groot lomp ding dat met zijn 102 kilo nogal zwaar was. Inmiddels zijn we drie jaar verder en hebben de makers van de Walk-Man een nieuwe versie getoond. Eentje die met een beetje doorontwikkeling straks ingezet kan worden tijdens rampen zoals aardbevingen of heftige branden, waar bij de kans dat mensenlevens bij reddingsacties verloren gaan een te hoog risico kent.

De Walk-Man in 2018

Zo is de nieuwe Walk-Man op een flink dieet gegaan en is hij met zijn 31 kilo een stuk lichter dan zijn broer. Daardoor is hij makkelijker te verplaatsen en beter in te zetten. Ook is hij hierdoor beweeglijker en kan hij dus sneller taken doen. Hoewel hij nog steeds een iets hogere snelheid kan gebruiken. Voor de liefhebbers: het frame is nu gemaakt van een mix tussen aluminium en magnesium en kent ook wat titaan.

Walk-Man

De robot maakt gebruik van een 1 kWh batterij, die het mogelijk maakt om ongeveer twee uur lang te werken. Daarbij worden er nu nog wel gebruik gemaakt van kabels, waardoor een mens op dit moment nog op gepaste afstand de robot moet besturen. De Walk-Man is voor een groot gedeelte afhankelijk van de input van een mens, maar kan op het gebied van balans ook zelf wat keuzes maken.

Verder kan de Walk-Man met zijn handen voorwerpen tot zo’n tien kilo oppakken en verplaatsen. Mocht hij dus een brandend gebouw in gaan, dan kan hij rotzooi verplaatsen om zo bij een slachtoffer te komen. Ook laat de bovenstaande video zien dat hij een brandblusser kan bedienen.

Het is allemaal niet zo spectaculair als de creaties van Boston Dynamics, maar het is zeker goed om te zien dat meerdere partijen met de ontwikkeling van dit soort robots bezig zijn.

Reageer op artikel:
Walk-Man: Italiaanse robot gaat levens redden tijdens rampen
Sluiten