Daniel Koster
Daniel Koster 26 jul 2015

De wetenschap achter hangry: waarom mensen nijdig worden als ze honger hebben

Iedereen heeft er wel eentje in zijn omgeving. Een vriend of vriendin waar je lekker mee kunt hangen, behalve als ‘ie honger heeft, want dan is het niet met ‘m uit te houden. Dan is ‘ie chagrijnig en bij alles op zijn teentjes getrapt. Totdat er weer wat eten in gaat, dan is ‘ie weer terug tot zijn normale, relaxte zelf. Maar hoe kan dat nou? Check hier de redenen.

Hangry

De reden dat je eet is om het om te zetten in energie. Al jouw organen en spieren leven op deze energie. Hoe langer je niet eet, hoe minder voedingswaarden zich door middel van jouw bloed zich verspreiden. Als de glucose-waarden in je bloed onder een bepaald peil vallen dan vatten je hersenen dit op als potentieel levensbedreigend. Je hersenen zijn namelijk afhankelijk van glucose om hun werk uit te voeren. Dit heb je waarschijnlijk zelf al ervaren. Als je honger hebt vind je het waarschijnlijk moeilijk om je te concentreren bijvoorbeeld, of kom je wat minder goed uit je woorden. Een ander effect van lage glucose-waarden is dat je het moeilijker vindt om sociaal-acceptabel gedrag te vertonen. Waar je je tegen collega’s en vreemde mensen nog wel kunt inhouden, zul je waarschijnlijk ontploffen tegen je vrienden en/of familie. Herkenbaar?

Meer redenen

Dit is de grootste reden voor het hangry zijn. Er zijn er echter meer. Je lichaam maakt namelijk onder andere adrenaline aan om glucose-aanmaak te bevorderen. Hiervan spring je als bij-effect ook wat sneller uit je vel. Daarnaast wordt bij het hebben van honger een hormoon vrijgelaten in je hersenen die gelinkt is aan agressiviteit. Je gaat over in een agressieve voedsel-zoek-status. Dat is wel een accurate beschrijving van hoe bepaalde mensen zich kunnen gedragen vinden we.

Hangry tegengaan

Het is eigenlijk heel makkelijk om niet hangry te worden. Zorg dat je op tijd, voordat je echter honger krijgt, wat eet. En dan niet dingen als chocola en ander eten met hoge suikerwaarden, maar iets wat gezond is. Je krijgt van dat soort snacks namelijk opeens veel suiker binnen, maar verbrandt dat ook weer snel en wordt dan hangry. Heb je geen tijd om te eten of mag het bijvoorbeeld niet door de ramadan, dan kun je in je achterhoofd houden dat je lichaam er alles aan doet om je glucose-waarden uit te balanceren. Even door de zure appel heen bijten dus. Laat tot slot als je hangry bent alle moeilijk beslissingen en pijnlijke situaties voor later. Hangry zijn is een recept voor onheil!

Reageer op artikel:
De wetenschap achter hangry: waarom mensen nijdig worden als ze honger hebben
Sluiten