Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 18 jun 2016

De wetenschappelijke voordelen van een kat als huisdier

Het internet wordt vooral gebruikt voor pornografie en kattenplaatjes, zo luidt de grap. Honden zijn ook leuk, maar de kat is wat ons betreft het ultieme huisdier! Hier lees je tien redenen waarom:

Een kat is goed voor het milieu

Een hond heeft een ecologische voetafdruk die ongeveer net zo groot is als een SUV! De trouwe viervoeter leeft een jaar of veertien, en heeft veel vlees nodig om te overleven. Het laatste geldt ook voor een kat, maar die eet nu eenmaal veel minder. Een kattenleven is ongeveer net zo vervuilend als het rijden in een compacte driedeursauto. We hadden er nooit bij stilgestaan!

Je kunt op ze steunen

Hoewel katten niet kunnen praten, kunnen ze wel degelijk helpen als je verdrietig bent. Bij mensen met huisdieren verloopt een rouwperiode vaak beter, en duurt hij korter. Praten tegen een kat helpt echt!

Een kat maakt je aantrekkelijk

Uit een Engelse enquête blijkt dat het hebben van een kat een behoorlijk grote plus is voor mannen. Negentig procent van de ondervraagde vrouwen beschouwt het als een positief teken. Een tevreden poezenmans in huis wordt gezien als gezellig, en geeft aan dat je (enigszins) zorgzaam bent.

Voordat we door de dames van seksisme beschuldigd worden: in het onderzoek werd alleen ingegaan op het effect op mannen… Waarschijnlijk omdat jullie perfect zijn zoals jullie zijn!

Een katteneigenaar is slim

Aan de manier waarop we onder het vorige kopje de gevaarlijke valkuil ontweken hebben, kun je zien dat we een kat hebben. Zo’n dier in je huis maakt je overigens niet pienter, maar het is wel zo dat hoogopgeleide mensen vaker een kat hebben. De reden is eigenlijk erg praktisch. Hoogopgeleiden werken gemiddeld langer en hebben dus geen tijd voor een veeleisend huisdier, zoals een hond.

Een kat is goed voor je hart

Het hebben van een huisdier is sowieso goed voor je! Ze geven je afleiding, en het aaien van een dier vermindert je stress. Uit Amerikaans onderzoek bleek dat mensen met een kat dertig procent minder kans hebben op een hartaanval, vergeleken met mensen zonder huisdier.

Ook dit hoeft trouwens niet per se aan de kat te liggen. Wellicht waren de mensen zonder kat al ziek (en hadden ze daarom geen dier). Daarnaast waren hondeneigenaren waarschijnlijk ook gezonder, maar kon men daar niet genoeg data over verzamelen.

Een kat is een goede vriend

Ook al zou je het niet altijd zeggen; je kat is wel degelijk aan je gehecht. De dieren onthouden het als je lief voor ze bent, en reageren dan ook vriendelijk op je.

Tegelijkertijd word je wel gemanipuleerd! Zeurende katten hebben in de loop der tijd geleerd om geluidjes te maken die lijken op die van een baby. Als we het horen, móeten we er eigenlijk wel op reageren. Daarom kan zo’n beest ook het bloed onder je nagels vandaan halen. Je reinste psychologische oorlogsvoering.

Een kat zegt iets over je persoonlijkheid

Katteneigenaren zijn over het algemeen iets rustiger en bescheidener dan mensen met een hond. Ze zijn daarnaast betrouwbaar, en hebben ook meer vertrouwen in andere mensen.

Katten zijn goed voor je nachtrust

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat (vooral vrouwen) graag met een kat op bed slapen. Een kat is vaak zelfs nog belangrijker dan een partner! Bijna de helft van de ondervraagden zei beter te slapen met een huisdier erbij; één op de vijf ondervond er hinder van.

Kinderen met katten hebben minder allergieën

Onderzoek van het National Institute for Health toont aan dat de aanwezigheid van huisdieren goed is voor jonge kinderen. Als ze voor hun eerste levensjaar in de buurt van de dieren verblijven, wordt de kans op verschillende allergieën kleiner. In het geval van katten moet je jonge kids het liefst wel uit de buurt van de kattenbak houden.

Een kat kan je leven redden

Katten hebben geweldige zintuigen, die ze soms gebruiken om mensen te redden. Ze waarschuwen epilepsiepatiënten voor een aanval, of maken hun baasjes wakker bij een gaslek.
Helemaal bizar is het verhaal van Simon, de bootskat van het Britse oorlogsschip Amethyst. Dit schip werd beschoten op de Chinese Jangtserivier, en liep vast op een zandbank. Pas na drie maanden kond de bemanning een ontsnappingspoging wagen. Simon, die was verwond door een granaat, beschermde de kleine voedselvoorraad tegen de aanwezige ratten. Zijn aanwezigheid was ook erg belangrijk voor de wanhopige bemanning. Kort nadat de Amethyst ontsnapt was overleed de kat aan zijn verwondingen.

Als beloning ontving Simon de kat de hoogste militaire onderscheiding (de Dickin Medal voor dieren in oorlogstijd). Daarnaast kreeg de kat een officiële rang in de Britse marine (matroos der tweede klasse).

Die Simon was meer mans dan jij en ik. Houd jij wel van dieren, maar alleen als ze op een Roomba rondrijden? We got you covered. Deze hybride Photoshop-beesten zijn trouwens ook een lust voor het oog.

Reageer op artikel:
De wetenschappelijke voordelen van een kat als huisdier
Sluiten