Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 27 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Wifi van de toekomst gaat reageren op waar jij bent (en dit heb je er aan)

Vorig jaar lanceerde de wifi-organisatie een nieuwe versie van het draadloze protocol, dat we dit jaar tegenkomen op smartphones en andere apparaten. Ondertussen wordt er al gekeken naar de nieuwste versie voor de toekomst, die mogelijk kan zien wanneer iemand in huis rondloopt.

In 2020 krijgen we te maken met wifi 6. Het doel van de nieuwe standaard is om de efficiëntie van het netwerk te verbeteren. Daardoor kun je meer apparaten op een router aansluiten, die toegang krijgen tot een snellere verbinding. Wat je hiervan merkt is dat apparaten waarschijnlijk sneller aanvoelen wanneer ze hevig leunen op een internetverbinding.

Volgende standaard voor wifi

De IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) onderzoekt nu de wifi van de toekomst en bekijkt wat nog meer mogelijk is met de draadloze standaard. Die versie heeft nu de naam 802.11be gekregen. Dingen die het team onderzoekt, zijn verbindingen tussen auto’s bijvoorbeeld of de mogelijkheid een fysieke aanwezigheid waar te nemen en te volgen in huis. Het doel is om voor een hoge doorvoer te zorgen, aldus de voorzitter tegenover The Next Web, zodat meerdere apparaten in een netwerk verbinding kunnen maken en data kunnen uitwisselen met gigabitsnelheden.

Wifi 6
Wifi 6-router van Netgear. (Afbeelding: Netgear)

Het detecteren van personen gebeurt door gebruik te maken van radiofrequenties. Daardoor hoeven mensen geen extra sensoren in huis te plaatsen, terwijl er toch een hoop geautomatiseerd kan worden (zoals lampen die aangaan wanneer je een kamer binnenkomt). Daarnaast wordt gekeken op welke manieren rondrijdende voertuigen met elkaar kunnen communiceren, waardoor botsingen bijvoorbeeld voorkomen kunnen worden. De voorzitter voegt eraan toe dat dit slechts ideeën en concepten zijn.

Voorlopig duurt het ook nog wel even voordat we een nieuwe wifistandaard te zien krijgen. Zo werd er bijvoorbeeld ruim zes jaar gewerkt aan wifi 6 en moeten we dus nog wel vier, vijf jaar wachten voordat wifi 7 voor de deur staat. Ergens is dat misschien maar goed ook, want anders kunnen we binnenkort wederom allerlei routers en andere apparaten in huis vervangen omdat er nieuwe mogelijkheden zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Next Web

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Wifi van de toekomst gaat reageren op waar jij bent (en dit heb je er aan)
Sluiten