Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 4 jun 2018

De ZenBook Pro is de laptop van de toekomst

Een paar jaar geleden dachten we met zijn allen dat de tijd van de laptop achter ons zou liggen. Tablets zouden handiger zijn om mee te nemen en wanneer je zwaar werk op een computer moest doen, dan was een sterke desktop veel handiger.

Toch zien we dat laptops vandaag de dag nog altijd veel gebruikt worden. Het is een device dat eigenlijk onmisbaar is voor je werk. Als ikzelf ‘s ochtends naar werk ga, dan klap ik in de trein de laptop open om wat dingen te schrijven. Dat kan ik ook doen met een tablet, maar dan moet ik er eigenlijk ook gelijk een toetsenbord bij hebben en dat is zo onhandig. Bovendien zien we in het bovenste segment van de laptops dat zij uitermate geschikt zijn om op te werken. Voor de echte professional komt Asus binnenkort met de ZenBook Pro, wat je zou kunnen zien als de laptop van de toekomst.

De ZenBook Pro is voor de professional

Dit is geen laptop die je koopt om wat teksten op te schrijven. Asus wil met deze nieuwe high-end laptop vooral gebruikers aanspreken die gebruik maken van zware programma’s. Hij is perfect om video’s op te editten, om foto’s op te bewerken en voor 3D Designers.

ZenBook Pro

ZenBook Pro voor video-editors

Laten voor het gemak beginnen met het voordeel van de ZenBook Pro voor video-editors. Het grote probleem van editten van een video op een laptop is het ietwat kleine scherm. Nu is de ZenBook Pro uitgerust met een 14 inch scherm op een totale grootte van een 15.6 inch laptop. Met een 4K UHD NanoEdge Display ziet dat er ook nog eens goed uit. Maar voor het perfecte overzicht is het fijn om te werken met meerdere schermen. Via twee USB-C Thunderbolt 3-aansluitingen en een HDMI-port kun je de ZenBook Pro op drie schermen aansluiten. Samen met je laptop scherm heb je dan dus vier schermen op op te werken.

ZenBook Pro

Ben je echter een fotograaf of bewerk je foto’s, dan heeft de ZenBook Pro een feature genaamd Accurate Color. Het komt er op neer dat de kleuren die je op het beeldscherm ziet zo goed als perfect zijn. Op die manier heb je dus niet het risico dat je een project bij een klant aanlevert en dan te horen krijgt dat de kleuren niet helemaal kloppen. Om in vakjargon te praten, maakt de ZenBook Pro gebruik van Delta E<2 Color Accuracy, 113 procent sRGB en 100 procent Adobe RGB. Delta E is is daarbij de manier om kleuren te onderscheiden. Een professional heeft de mogelijkheid om kleuren verschillen tot Delta E<3-4 te zien, waardoor de kleurverschillen op het scherm zo goed zouden zijn dat je ze met het menselijk ook niet kunt onderscheiden.

ZenBook Pro met Intel Core i9

En tot slot heb je nog een aantal voordelen voor de 3D Designer, die eigenlijk ook voor de andere groepen handig is. De ZenBook Pro is qua specificaties een monster. Waar de Intel Core i7 eigenlijk de standaard is, daar komt deze laptop met de Intel Core i9. Daar zit een GTX 1050 Ti videokaart bij en maar liefst 1 TB PCIex4 SSD. Op die manier kun je dus heel veel dingen op je SSD opslaan. De i9-processor zou een performance boost geven van zo’n 30 procent.

Verder maakt hij gebruik van 802.11 ac gigabit Wifi, waarmee je transfersnelheden van 1734 Mbps hebt. Dat is dus enorm handig als je grote bestanden moet overdragen.

Screenpad

Qua specificaties is het dus een laptop van de toekomst. Er is echter nog een reden om enthousiast te zijn over deze laptop. Hij wordt namelijk geleverd met een 5.5 inch full HD Screenpad. Die Screenpad was al eerder uitgelekt, maar is dus nu officieel onthuld. De Screenpad neemt de plaats in van je normale touchpad. Je kunt er nog steeds mee scrollen wanneer je dat wilt. Wat het echter interessant maakt, is dat je het Screenpad voor verschillende dingen kunt doen.

ZenBook Pro

Zo kun je er makkelijk applicaties mee openen, kun je het gebruiken voor een rekenmachine en zijn er bij verschillende applicaties automatisch toepassingen die je kunt gebruiken. Denk daarbij aan Powerpoint, waarbij je op het touchpad makkelijk fonts kunt selecteren of nieuwe slides kunt aanmaken.

Je kunt de Screenpad ook gebruiken als een extra scherm . Zo kun je dus in de tijd van je baas op het normale scherm een Word-document open hebben en druk typen, terwijl je op je Screenpad stiekem naar een sportwedstrijd kijkt. Of geniet van wat Youtube-videos. Of gewoon makkelijk door je Spotify-playlist scrollt.

ZenBook Pro

Ik heb zelf ook even met de ZenBook Pro kunnen spelen en daarbij met name gekeken naar de mogelijkheden van de Screenpad. De belangrijkste conclusie die ik daarbij kan trekken is dat het echt fijn werkt. Het is geen scherm dat heel warm wordt en het is zeer gebruiksvriendelijk. Je scrollt makkelijk tussen de verschillende mogelijkheden en als touchpad is het nog altijd een alternatief voor de muis. Of het een echte gamechanger gaat worden, dat moet de toekomst ons gaan vertellen, maar het is wel een zeer toffe toevoeging aan een zeer krachtige laptop.

Reageer op artikel:
De ZenBook Pro is de laptop van de toekomst
Sluiten