Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Tech 1 mei 2020

Deezer wil liedjes automatisch checken op grof taalgebruik met AI

Muziekstreamingsdienst ontwikkelt de AI om expliciet taalgebruik te checken. Nu is kan het nog niet automatisch.

Bij muziekstreamingsdiensten als Spotify en Apple Music is het mogelijk om aan te geven om geen grof taalgebruik te horen. Dit is vooral voor ouders handig die niet willen dat hun kinderen obscure woorden horen. Deezer doet dat ook, maar net zoals bij de andere diensten is het onmogelijk om alles er uit te filteren. Nu hoopt de app door het ontwikkelen van hun AI de grove woorden de baas te zijn.

Deezer

Normaal gesproken geven platenlabels van tevoren aan een streamingsdienst aan of er sprake is van expliciet taalgebruik. Sommigen vergeten het of geven het helemaal niet aan, waardoor Deezer deze niet aanmerkt als expliciet. Doordat de dienst soms meer dan 40.000 nieuwe nummers per dag ontvangt, is het voor het bedrijf onmogelijk om alles handmatig te checken. Om alsnog de boze woorden te baas te zijn, is de ontwikkeling gestart om grof taalgebruik automatisch te herkennen. Hoewel er nu nog wat menselijke hulp nodig is, hoopt Deezer dat er door de ontwikkeling van de AI betere resultaten te boeken.

Toch is dat niet heel makkelijk om erachter te komen wat precies expliciet is, laat Deezer weten. Het is een cultureel verschil wat afhangt van het publiek. De gehele context en is vaak ook nog eens subjectief. Deezer doet dan ook onderzoek hoe het te onderscheiden is en hoe het in hun streamingsdienst kan worden ingebouwd.

Transcriptie

Om teksten te checken maakt het een transcriptie van de tekst. Door de vocale stem los te koppelen van de rest van de song wordt dat gemakkelijker. Daarvoor heeft het bedrijf al het gratis programma Spleeter ontwikkeld. Via de losgekoppelde zangstem heeft Deezer een Keyword Spotting systeem gemaakt om expliciete keywoorden eruit te filteren. Een simpele binary classifier moet uiteindelijk bepalen of het expliciet is of niet. Als iets wordt herkend markeert het programma het en kan via een menselijke check gekeken worden of het klopt.

Op dit moment haalt de AI van Deezer een score van 67 procent. In een blog benadrukt Deezer-onderzoeker Manuel Moussallam dat de AI niet zo nauwkeurig is als het menselijk gehoor. Hij hoopt dan ook dat de software verder ontwikkeld kan worden.

BBC

Reageer op artikel:
Deezer wil liedjes automatisch checken op grof taalgebruik met AI
Sluiten