Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Cars 17 jan 2020

Den Haag wil twee keer zoveel laadpalen voor elektrische auto’s

Den Haag trekt geld uit voor twee keer zoveel laadpalen voor elektrische auto’s, dat maakt de gemeente bekend via hun eigen website. Waar je bij 1200 palen op dit moment je elektrische auto kan opladen, is het straks mogelijk om dit bij 2400 palen te doen.

De gemeente wil jaarlijks 300 nieuwe laadpalen plaatsen, waardoor het plan in vier jaar tijd uitgevoerd moet worden.

Elektrische auto het meest toegankelijk in Den Haag

Op dit moment is Den Haag dé Nederlandse stad die zich inzet voor elektrische auto’s. De gemeente is met 1200 laadpalen, 2400 laadplekken en 4 snellaadstations koploper qua laadmogelijkheden. In het persbericht wordt dan ook duidelijk dat er ambitie is om die koppositie, logischerwijs, te behouden. Het resultaat zijn dus de 1200 nieuwe laadpalen, die ook echt daadwerkelijk nodig zijn. De gemeente Den Haag laat weten dat er steeds meer Hagenaars overstappen van benzine- of dieselauto naar een elektrische auto. De vraag naar laadplekken blijft dus stijgen en met het verdubbelen van laadpalen kan de gemeente ook daadwerkelijk aan deze vraag voldoen.

Om de 1200 nieuwe laadpalen zo snel mogelijk aan te leggen, sluit Den Haag een deal met Engie. Het bedrijf plaatst deze in samenwerking met Ecotap, die elektrische rijders ook zullen belonen met groene energie.

Audi e-tron 55 Quattro
Elektrische Audi E-tron (Bron: Mark Hofman / WANT)

Schonere lucht het doel

Uiteraard is het niet alleen de bedoeling dat Den Haag dé stad blijft voor laadmogelijkheden, maar ook dat de lucht een stuk schoner wordt. Net als 34 andere gemeentes, heeft Den Haag het Schone Lucht Akkoord getekend. Het doel van dit akkoord is om de in 2030 50% gezondheidswinst te halen door schonere lucht ten opzichte van de luchtkwaliteit in 2016. Gemeentes die meedoen moeten hiervoor wel jaarlijks vooruitgang laten zien, zoals de gemeente Den Haag nu dus doet.

Ga je binnenkort elektrische rijden en kan jij een auto niet op eigen terrein opladen? Dan maakt de gemeente het mogelijk om een locatie voor een laadpaal op te geven. Meer informatie vind je op de website.

Reageer op artikel:
Den Haag wil twee keer zoveel laadpalen voor elektrische auto’s
Sluiten