Ilona Braam
Ilona Braam Pop-Culture 6 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Voel je je down? Treurige muziek lijkt te helpen

Het komt vaak voor dat mensen met een depressie juist luisteren naar “zielige muziek”, zoals bijvoorbeeld The Cure of Evanescence. Vaak denken anderen dat dat soort nummers je juist verder de put in helpt, maar een nieuw onderzoek doet vermoeden dat de treurige muziek mogelijk juist het tegenovergestelde doet. Deelnemers zouden zich na het beluisteren van zielige muziek juist beter voelen.

Liever luisteren naar treurige muziek

We moeten er wel meteen bij vermelden dat het om een kleinschalig onderzoek gaat en dat er zeker nog meer onderzoek gedaan moet worden voordat er echt geclaimd kan worden dat je naar treurige muziek moet luisteren als je depressief bent. Aan het onderzoek deden 76 vrouwelijke bachelor studenten mee van de University of South Florida. Hiervan was bij de helft vastgesteld dat ze een depressie hadden. In het eerste deel van het onderzoek kregen de deelnemers verschillende klassieke nummers te horen, welke geclassificeerd werden als vrolijk of juist deprimerend. Een vrolijk nummer was bijvoorbeeld de “Infernal Galop” van Jacques Offenbach, terwijl “Adagio for Strings” van Samuel Barber juist weer onder treurig werd geschaard. Het bleek dat de studenten met een depressie liever luisterden naar treurige klanken.

man koptelefoon

Kalmerend en ontspannend

In het tweede deel van het onderzoek werd gekeken naar hoe de deelnemers zich precies voelden bij het beluisteren van de verschillende muziekstukken. Hiervoor kregen ze weer nieuwe nummers voorgeschoteld, welke ook weer duidelijk vrolijk of zielig waren. Weer prefereerden de depressieve deelnemers grotendeels de treurige nummers en ze gaven daarbij aan dat ze zich na het beluisteren van de deprimerende muziek zelfs beter voelden. Het zou een ontspannend en kalmerend effect op ze hebben.

Verder onderzoek

Maar zoals gezegd gaat het om een erg kleinschalig onderzoek en moet er nog wat meer werk verricht worden om over het algemeen iets over depressie en muziek te kunnen zeggen. Er lijkt echter wel meer aan de hand te zijn dan de algemene gedachte dat mensen met een depressie naar treurige klanken luisteren om zich nog erger te voelen of dat mensen zich juist depressief gaan voelen van zielige muziek.

Muziek kan behoorlijk wat invloed hebben op hoe je je voelt, maar ook op hoe goed je je kunt concentreren. Zo zouden de tunes van deze streamingdienst je bijvoorbeeld vier keer productiever maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Voel je je down? Treurige muziek lijkt te helpen
Sluiten