Dertien nederige feitjes over Microsoft die je waarschijnlijk niet wist

Microsoft is groot en we kunnen er bijna niet omheen. Soms lijkt het wel alsof het altijd al heeft bestaan. Maar hoe goed je het bedrijf denkt te kennen, er zijn genoeg dingen van Bill Gates en zijn bedrijf die je waarschijnlijk niet weet. We weten allemaal dat Gates en Allen college drop-outs zijn en dat ze in 1976 samen Microsoft zijn gestart en dat ze rijk zijn geworden door MS-DOS te verkopen aan IBM. MS-DOS werd in 1985 Windows en dat je de producten van het bedrijf al snel overal zag. Windows draaide op ongeveer negentien van elke twintig thuiscomputers en ze maakten applicaties voor hun eigen en andere besturingssystemen. Niet te vergeten bracht Windows in 2001 de Xbox op de markt. Hoewel we dit allemaal weten zijn er nog steeds genoeg dingen die je waarschijnlijk niet weet. Hieronder vind je dertien onbekende feitjes over het massabedrijf.

1. Bill Gates is maar liefst drie keer gearresteerd

In 1975, toen Gates nog maar negentien jaar oud was, werd hij aangehouden voor te hard rijden en gearresteerd voor het rijden zonder rijbewijs. Twee jaar later reed hij door rood en werd hij opnieuw gearresteerd voor het rijden zonder rijbewijs. De laatste arrestatie was in 1989 toen hij werd gearresteerd voor het rijden onder invloed – hij had toen wel eindelijk zijn rijbewijs. Had hij toch nog ergens van geleerd.

2. Bill Gates is slecht in het verzinnen van namen voor producten

Het eerste computerbedrijfje van Gates en Paul Allen heette Traf-O-Data. Gelukkig kwamen er slimmere mensen en werd de naam veranderd naar Micro-Soft. In 1981 verdween het streepje en werd het Microsoft. Het welbekende product MS-DOS (Micro-Soft Digital Operating System) – wat ze kochten voor 25.000 dollar in 1980, maanden nadat ze een contract hadden ondertekend om deze te verstrekken aan IBM – heette eigenlijk de Quirky and Dirty Operating System (QDOS?).

3. Bill heeft zich in de computerbusiness gehackt

In high school vond Gates een manier om in de klassen met de meeste meisjes te komen door de schoolcomputer te hacken. Dit ging zo goed dat hij en Allen het systeem hackten om extra tijd te krijgen en te gamen. Toen het bedrijf dat het programma op de schoolcomputer had gemaakt erachter kwam wat de twee hadden gedaan werden ze eerst van school gestuurd, maar huurden Gates vervolgens in om bugs en zwakke punten te ontdekken in hun systeem. Gates ging van part-time hacker naar professioneel programmeur zonder enkele straf.

4. Microsoft was pas in 1993 op het internet te vinden

Vreemd, maar Microsoft had pas in 1993 een eigen website. De gebruikers van het besturingssysteem hadden tientallen sites (voornamelijk forums) om het bedrijf en zijn producten te bespreken, maar er was geen officiële site tot Microsoft een site kocht die door een fan werd gehost. Inmiddels is Microsoft.com één van ‘s werelds meest bezochte websites met miljoenen bezoeken per dag.

5. De Xbox was bijna een Sega

In 2000 wou Microsoft heel graag in de videogame console-markt komen. Zonder dat Gates het wist was het bedrijf erg dichtbij het kopen van Sega, wiens Genesis console erg populair was. Toen Gates erachter kwam onderzocht hij de Genesis persoonlijk en kwam tot de conclusie dat deze console nooit zou kunnen concurreren met dat wat Sony had en schrapte de deal. Microsoft besloot vervolgens een eigen console te ontwikkelen; de Xbox. Van Sega hoor je nu bijna niets meer en het bedrijf heeft een lagere jaarlijkse winst dan Gates waarschijnlijk aan contant geld in zijn zak heeft zitten.

6. Als je kiest voor Apple, ben je niet helemaal van Microsoft af

Toen Microsoft in 1989 met zijn eerste Officepakket kwam, was deze eerder uitgebracht voor Apple‘s Macintosh dan voor Windows. Ook al konden de twee bedrijven elkaar toentertijd wel wurgen, maakte Applegebruikers meer gebruik van Microsoft applicaties dan Windowsgebruikers. Toch moet je inmiddels wel flink zoeken naar een laptop waar Internet Explorer nog op staat (tenzij je naar de oudere generatie kijkt dan).

7. Als je voor Microsoft wilt werken kun je maar beter van M&M’s houden

Het is een traditie dat werknemers een zak M&M’s meenemen naar hun werk op de jubileumdag dat ze werden aangenomen. Volgens de traditie moet de werknemer minsten één pond aan snoep meenemen voor elk jaar dat ze bij Microsoft werken. Mensen die er tien jaar werken moeten dus 4,5 kilo M&M’s meenemen naar werk. Met zo’n 110.000 werknemers is dat veel, heel veel snoep.

8. Windows was bijna geen Windows

Toen Microsoft Windows 1.0 ontwikkelde om in de jaren tachtig met Apple’s Macintosh te kunnen concurreren wou Gates het “Interface Manager” noemen. Hij was fel op dit punt, want zoals hij toen zei “dat is wat het doet”. Maar toen het besturingssysteem werd geïntroduceerd aan het marketingteam viel het het hoofd van die afdeling, Rowland Hanson, op dat de ontwikkelaars steeds het woord ‘windows’ gebruikten. Na flink wat overtuiging kreeg Hanson het voor elkaar om Gates van gedachten te veranderen en de naam van het product te veranderen.

9. Windows is juridisch gezien geen Macintosh kopie.

Apple heeft sinds 1983 Microsoft meerdere keren aangeklaagd voor het kopiëren van Macintosh en dan ging het vooral over de drop-down menu’s. In plaats van toe te geven lanceerde Gates een nieuwe verdediging. Hij gaf niet toe dat Windows een kopie was, maar claimde dat zowel Windows als Macintosh kopieën waren van iets dat Gates en Jobs hadden gezien bij Xerox. De twee bedrijven legden de zaken bij toen Microsoft in 1997 150 miljoen dollar investeerde in Apple, waardoor Jobs’ bedrijf kon blijven bestaan.

10. Microsoft heeft meer PhD’s dan de meeste universiteiten

Microsoft is niet alleen een slim in investeren, het is gewoon een verdraaid slim bedrijf. Het grootste gros van die intelligentie komt van de ruim 850 werknemers die een PhD hebben gehaald. Daarnaast moedigen ze nieuwe PhD-aanvragen aan en sponsoren ze er ook veel. Werknemers die hun PhD willen halen bij Microsoft hebben toegang tot een researchbudget van maar liefst 6,6 miljard euro.

11. Microsoft zag af van het kopen van YouTube en heeft daar nu goed spijt van

In 2006 had Microsoft de kans om de beginnende video-hosting site YouTube voor vijfhonderd miljoen dollar te kopen. Zes maanden nadat zij ervoor kozen dit niet te doen kocht Google de nu immens populaire site voor 1,65 miljard dollar. Het bedrijf zou nu zo’n 45,7 miljard dollar (of 33,5 miljard euro) waard zijn. Oef, zware pil. Microsoft moet dus gewoon net als wij video’s posten op de site van Google.

12. Gelukkig hadden veel overnames wel succes

Van de ongeveer honderdvijftig bedrijven die Microsoft heeft overgenomen hebben de meeste veel geld opgebracht. Hotmail, nu Outlook, groeide van 8 miljoen naar 420 miljoen gebruikers sinds Microsoft het bedrijf overnam in 1997. Skype blijft ook continue groeien. Zelfs de recente overname van Nokia’s mobiele telefoonafdeling lijkt ze geen windeieren te gaan leggen.

13. Microsoft was waarschijnlijk de beste investering ooit

Het kleine, maar toegewijde groepje dat uiteindelijk Microsoft werd begon in 1977 met maar 16.000 dollar op de bank. Als we even doorspoelen en kijken naar vorig jaar, had het bedrijf een eigen vermogen van maar liefst 78,94 miljard dollar. Om dat in perspectief te plaatsen; als je slechts honderd euro in Microsoft (of nee, Micro-Soft) had geinvesteerd, had dit je nu 493 miljoen euro opgeleverd. Niet slecht voor een stelletje nederige college drop-outs!

Reageer op artikel:
Dertien nederige feitjes over Microsoft die je waarschijnlijk niet wist
Sluiten