Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 19/06/2017

Waarom fouten ontzettend belangrijk zijn voor design en innovatie

We zijn veel te bang om fouten te maken. Dat is de boodschap van Samuel West, de directeur van het Zweedse The Museum of Failure. Waarom zijn fouten zo belangrijk in design en innovatie?

Fouten vormen de basis van innovatie en design

Design is zeer belangrijk in ons dagelijkse leven. Fabrikanten maken er een wetenschap van om te ontdekken hoe een product de consument het beste aan kan spreken.

De hoogtepunten worden bejubeld in musea. Zalen worden gevuld met het werk van designers als Philippe Starck en Marcel Wanders.

Fouten in design

Dan hebben we het niet alleen over een stoel van duizenden euro’s, maar ook over een slim ontworpen MP3-speler van een paar tientjes.

We kunnen echter juist veel leren van de producten waarbij het fout ging. Gadgets waarbij de fabrikant de consument totaal verkeerd inschatte, of de toekomst toch nog even buiten handbereik lag.

twitter peek
De Twitter Peek

Die producten worden gevierd in Helsingborg, een stadje in Zweden. Daar is namelijk een galerij die de aandacht vestigt op de absolute rampen in design: The Museum of Failure.

The Museum of Failure

De selectie is hard en onverbiddelijk. Niet alleen klassiekers zoals de Twitter Peek of de Apple Newton komen voorbij. Ook de Google Glass kun je er al vinden.

Deprimerend? Welnee, want dit soort misstapjes en foutjes maken innovatie tot wat het is. We kunnen alleen stappen richting de toekomst zetten als we fouten durven maken. Ja, de Google Glass faalde, maar de dialoog rondom de toekomst van slimme brillen werd wel op gang gebracht.

Volgens de directeur van het bijzondere Zweedse museum zijn dat soort geflopte producten juist ontzettend belangrijk.

We kunnen alleen stappen richting de toekomst zetten als we fouten durven maken.

Samuel West is een voormalig klinisch psycholoog, met een doctoraat in innovatie. Hij is het zat dat je alleen maar succesverhalen hoort. Conferenties, podcasts, boeken: we focussen altijd op de gouden eieren.

Daarmee maken we volgens West mislukkingen onbespreekbaar. Designers zijn steeds banger om fouten toe te geven, terwijl we ze eigenlijk juist zouden moeten prijzen. Het is cliche maar waar: van fouten kun je leren.

Fouten in Design

West is een jaar lang bezig geweest met het opsporen van beroemde mislukkingen. Bij recente flops moet je waarschijnlijk aan de Samsung Galaxy Note 7 denken, maar toch staat de phablet niet in de collectie van West.

Daar is een simpele reden voor: “De Samsung Galaxy Note 7 is niet in dit museum omdat die flop gewoon aan een slechte productie en kwaliteitscontrole te danken is. Dat heeft niks met innovatie te maken.” Aldus de directeur.

Ook jij kunt leren van grote fouten

De selectie van het Museum of Failure is divers. Naast vergeten producten van Apple ligt er ook een Donald Trump bordspel dat niet werkt en een Bic pen voor vrouwen.

Fouten in Design

De kans dat de eigenaren van grote techbedrijven naar het Zweedse Helsingborg komen is klein. Voor Samuel West maakt dat echter niet uit.

Zijn boodschap geldt namelijk net zo goed voor de doorsnee bezoeker: Als bedrijven als Google en Apple fouten mogen maken, dan mag jij dat ook. Geniet en leer er juist van.

Benieuwd naar de geflopte producten van bekende bedrijven? In onze wekelijkse rubriek dit werd ‘m niet leggen we de focus op de misstappen en fouten van bedrijven als Twitter en Apple. Trek er je lessen uit!

Museum of Failure

Reageer op artikel:
Waarom fouten ontzettend belangrijk zijn voor design en innovatie
Sluiten