Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers 8 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

Designkraan niet tof genoeg? Swirl zorgt voor een gave designwaterstraal

Als we praten over een mooie kraan, dan gaat het meestal om het ontwerp van het sanitair zelf. Deze Swirl ziet er op zich al goed uit, maar de échte blikvanger is de manier waarop het water er uit stroomt. De straal bestaat uit een dubbele vortex, die voor een schitterend effect zorgt!

In de Swirl zitten losse onderdelen die ronddraaien zodra het water er druk op uitoefent, een beetje zoals een turbine. Het water spuit door de gaatjes en dankzij de draaibeweging ontstaat er een soort werveling. Door meerdere turbines te combineren krijg je zo een spinnenweb van water!

Volgens designer Simin Qiu ziet dit er niet alleen fantastisch uit, maar is de kraan ook een stuk zuiniger, omdat het dunne straaltjes zijn die spiralen maken. Volgens Qiu scheelt het zo’n vijftien procent. De Swirl is dus een erg vernuftig ding! Waar we wel enige vraagtekens bij zetten is het gebruik van bewegende onderdelen. Kalkaanslag in een kraan is altijd vervelend, maar als er nog van alles rond moet draaien lijkt het ons helemaal killing. Of… misschien hebben we het gewoon verkeerd: Qiu won onlangs een IF Concept Design Award voor de Swirl, en da’s natuurlijk niet voor niets!

Meer ontwerpen van Simin Qiu vind je op zijn Behance-pagina! Vooralsnog bestaat de Swirl zelf helaas alleen nog maar op papier…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Designkraan niet tof genoeg? Swirl zorgt voor een gave designwaterstraal
Sluiten