Gesteld op je privacy? Deze 5 Android- en iOS-apps kun je beter vermijden

Tech Sabine Schults 3 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Zijn de apps die je gebruikt wel echt veilig? Op het gebied van privacy laten veel apps voor Android en iOS in elk geval nog te wensen over. Ze verzamelen een hoop persoonlijke data en delen deze info met andere partijen. De volgende apps kun je dan ook beter niet gebruiken als je op je privacy gesteld bent.

Doorgaans verzamelen apps deze bakken met informatie over jou voor marketingdoeleinden, zodat zij jou gepersonaliseerde advertenties kunnen voorschotelen. Met gerichte reclames kunnen adverteerders namelijk meer geld aan jou verdienen, omdat ze weten wat jouw interesses zijn. Vermijd deze apps als je geen zin hebt in pottenkijkers.

Android en iOS: deze apps kun je beter vermijden

Het komt vast niet als een verrassing dat je Facebook/Meta als eerste moet vermijden als het om je privacy gaat. Het bedrijf komt vaak in het nieuws omdat het niet voldoet aan de eisen van de privacywetgeving. Zo kreeg Meta onder meer een boete van de Ierse privacywaakhond omdat de gegevens van Facebook-gebruikers online waren verschenen. Aangezien Instagram ook van Meta is, zal het je niet verbazen dat deze app nu niet bepaald privacyvriendelijk is.

De Chinese socialemedia-app TikTok is ontzettend populair onder jongeren, maar komt wel met een kanttekening. Er wordt namelijk een hoop data verzameld, waaronder uit je contactenlijst, je agenda en je locatie. Daarnaast is het zorgwekkend dat de Chinese regering mogelijk achter de schermen meekijkt. Niet voor niets werd de app voor Android en iOS door hackersgroep Anonymous al eens weggezet als ‘Chinese spyware’.

TikTok, VS, ByteDance
(Afbeelding: EPA/Hayoung Jeon)

Deze apps zijn niet veel beter

LinkedIn is een ontzettend handige app om een nieuwe baan te vinden of om de werkprestaties waar je trots op bent wereldkundig te maken. Op het gebied van het delen en doorverkopen van data wordt LinkedIn als minder erg beschouwd als Facebook, Instagram en Meta. Toch kun je niet zorgeloos je gang gaan op het platform, aangezien gebruikers een melding ontvangen wanneer jij hun profiel hebt bezocht. Je kunt dit gelukkig vermijden door de privémodus in te schakelen. Jammer genoeg kun je dan ook niet meer zien wie jouw profiel heeft bekeken.

Heb jij een externe weer-app geïnstalleerd op je iPhone of Android? Heel goed voor je privacy is dat niet. De kans is namelijk groot dat deze apps jouw data doorverkopen aan andere bedrijven. Je deelt bijvoorbeeld vaak je locatie om erachter te komen wat de weersomstandigheden in jouw omgeving zijn. Daar zijn adverteerders maar al te blij mee!

Zo kun je je privacy waarborgen

Als je écht gesteld bent op je privacy, kun je de bovenstaande apps voor Android en iOS het beste compleet vermijden. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn namelijk erg gesteld op onze dagelijkse portie scrollen door de socials. Er zijn wel een aantal stappen die je kunt nemen om deze grote techbedrijven iets minder informatie over jezelf te geven.

Het begint bijvoorbeeld al bij het delen van je locatie. Dit is een makkelijke manier voor adverteerders om je gerichtere advertenties te tonen. De makkelijkste manier om te stoppen met het delen van je locatie, is om de gps van je smartphone uit te schakelen. Dan kunnen apps in elk geval niet weten waar je je bevindt. Neem daarnaast vooral een kijkje in de privacyinstellingen van verschillende apps, zodat je op de hoogte bent van wat ze allemaal over jou te weten kunnen komen.

WhatsApp geeft jou meer privacy met deze nieuwe functie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen