Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers 18 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

Deze awesome 3D-printer ‘trekt’ een voorwerp omhoog uit een bakje vloeistof

3D-printers bouwen een object op door telkens laagjes materiaal boven op elkaar neer te leggen. Het bedrijf Carbon3D heeft een andere manier ontwikkeld: objecten worden van onderaf opgebouwd, uit een bakje vloeistof. Bizar gaaf om te zien!

Deze CLIP-techniek (Continuous Liquid Interface Production) werkt nét wat anders dan je gewend bent. CLIP werkt met hars die uithardt als hij aan UV-licht en zuurstof wordt blootgesteld. De bodem van het schaaltje bestaat uit doorzichtig, luchtdoorlatend materiaal waarmee het zuurstofgehalte in de vloeistof wordt geregeld. Via de onderkant worden UV-patronen geprojecteerd, zodat de uitharding van de hars bijzonder nauwkeurig gereguleerd wordt.

De techniek werkt, omdat het membraan zorgt voor een flinterdunne ‘dode zone’; een laagje waarin geen zuurstof zit. Dit weerhoudt de hars ervan om aan de onderkant van het bakje vast te kleven. In tegenstelling tot een normale 3D-printer, werkt CLIP dus niet echt met laagjes. Omdat het object omhoog wordt getrokken, en de hars er continu aan vastplakt, ontstaan voorwerpen uit één stuk. Hierdoor zijn producten uit het CLIP-apparaat in principe steviger.

Ontzettend cool om te zien, het doet wel een beetje denken aan de vloeibare Terminator-robot!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Deze awesome 3D-printer ‘trekt’ een voorwerp omhoog uit een bakje vloeistof
Sluiten