Deze designfruitboom draagt veertig verschillende vruchten!

Je weet vast wel dat je planten kunt stekken: je knipt er een takje af, steekt het in de grond en na verloop van tijd kan het uitgroeien tot een hele plant. Kunstenaar Sam van Aken pakt het een stuk grootser aan. Hij stekt takken van verschillende soorten fruitbomen aan één stam, en creëert hiermee een boom die wel veertig verschillende vruchten draagt!

Je kunt niet zomaar iedere willekeurige tak aan een boom vastmaken en hopen dat hij begint te groeien: Van Aken gebruikt hoofdzakelijk steenvruchten (zoals pruimen, perziken, nectarines en amandelen omdat deze onderling ‘compatible’ zijn) om de boom precies zo samen te stellen als hij wil.

 
Van iedere fruitsoort weet hij de bloesemkleur, en wanneer hij precies tot bloei komt. Hierdoor kan hij – tot op zekere hoogte – de kleur van de boom bepalen. Grappig is dat niet alle vruchten tegelijkertijd eetbaar zijn. Met deze Tree of 40 Fruit kun je van juli tot oktober vers fruit eten.

 
Inmiddels staan zestien van dit soort bomen in verschillende Amerikaanse musea; er eentje kopen is helaas niet mogelijk. Van Aken ziet de bomen meer als kunstwerk dan als echte boom. Ook wel een beetje logisch: het duurt vijf jaar om een Tree of 40 Fruit te maken. Voor ze zo groot zijn als op bovenstaande render zijn we weer járen verder!

Reageer op artikel:
Deze designfruitboom draagt veertig verschillende vruchten!
Sluiten