Deze docu op Netflix moet je zien: Living On One Dollar

Tijd voor een toffe tip op Netflix! Wist je dat er maar liefst 1,1 miljard mensen zijn die van slechts één dollar per dag moeten leven? Met de huidige wisselkoers is dat nog geen 82 eurocent – daar kun je in Nederland net een pak melk voor kopen.

Living On One Dollar

Wij kunnen ons haast niet voorstellen dat dit voor zo veel mensen de heftige werkelijkheid is. En daar ligt precies het probleem, zeggen de makers van Living On One Dollar.

Living on One Dollar Netflix

Want die arme mensen zijn niet arm omdat ze lui zijn, of niet ambitieus of intelligent genoeg. Ze zijn simpelweg arm omdat ze een gebrek hebben aan de dingen die wij voor lief nemen, die zo goed geregeld zijn in ons onschuldige witte leventje.

Guatemala

Om zich wél te kunnen inleven, gingen vier vrienden daarom de uitdaging aan om zelf ook elke dag te leven op een dollar, acht weken lang. Dat deden ze op het platteland van Guatemala, waar driekwart van de inwoners in armoede leeft.

Ze kregen overigens niet zomaar één dollar per dag, maar bedachten een systeem met lootjes, zodat ze nooit wisten wanneer ze weer geld zouden krijgen.

Je kunt je wellicht voorstellen dat het geen pretje was (understatement van de eeuw). De jongens krijgen extreme honger, worden ziek en kunnen niet slapen. De beelden van de bevolking zijn misschien nog wel heftiger: zo zie je kinderen die al vroeg moeten werken, en ouderen die niet beter kunnen worden omdat er geen geld voor zorg is.

Heftige, confronterende beelden dus, maar toch zit er ook een hoopvol en inspirerend kantje aan de docu. Die komt bijvoorbeeld naar voren in de levenslust van vooral de kinderen in Guatemala. Het is dan ook niet voor niets dat Living On One Dollar werd bekroond tot Beste Documentaire op het Sonoma International Film Festival.

Reageer op artikel:
Deze docu op Netflix moet je zien: Living On One Dollar
Sluiten