Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers 4 feb 2015

Deze douche recyclet water, spaart het milieu en je portemonnee

Lang douchen is erg lekker, maar behoorlijk belastend voor het milieu. In Zweden is men erg milieubewust, dus het is niet zo verwonderlijk dat deze Shower of the Future juist dáár vandaan komt. Het is een eco-douche die dezelfde liters water meerdere malen filtert en hergebruikt.

De slimme douche filtert het weggespoelde water, waardoor het weer schoon wordt, en pompt het terug naar de douchekop. Als het écht te gek wordt qua haren en shampoo, dan spoelt het oude water definitief weg en wordt er nieuw water uit de leidingen doorgelaten. Volgens de makers verbruik je op deze manier tot wel 90 procent minder douchewater. Omdat de straal niet de hele tijd opnieuw verhit hoeft te worden, scheelt het ook behoorlijk in de energiekosten, tot wel tachtig procent.

Na verloop van tijd raken de filters vol en moeten ze vervangen worden, maar naast regelmatig schoonmaken is dat het enige onderhoud dat je hoeft te plegen. De capsules kosten een paar tientjes, en gaan een paar maanden mee, afhankelijk van hoe veel de douche gebruikt wordt.

De besparing is leuk (en kun je ook bijhouden via de bijgeleverde app), maar het duurt wel even voor je die er financieel gezien uit hebt. Een inbouwmodel kost al gauw 3200 euro (excl. BTW), en dat is zonder de loodgieterskosten. Voor een losse cabine met ingebouwd recyclingsysteem tel je al snel 4000 neer, exclusief verzendkosten en BTW.

Dat zijn nogal bedragen; het duurt dus wel een paar jaar voor de Shower of the Future zichzelf terugverdient. Toch vinden we het wel een zéér gaaf idee: vooralsnog kunnen we in Nederland douchen en zelfs de wc doorspoelen met drinkbaar water, maar in de toekomst zullen we waarschijnlijk wat zuiniger moeten doen. Zo’n grote besparing lijkt ons absoluut een grote stap in de goede richting! Meer info vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze douche recyclet water, spaart het milieu en je portemonnee
Sluiten