Deze haai is de grootste vis die in de oceanen rondzwemt

In de oceanen rondom de continenten zwemmen veel verschillende soorten vissen. Maar welke is nu eigenlijk de grootste? Wetenschappers weten het antwoord.

Diep onderwater zijn er fantastische dieren te vinden. Hoewel er door het plastic en overbevissing in de oceanen veel soorten in aantal afnemen, zijn er toch nog een aantal vissen die het gelukkig nog steeds goed doen. Wetenschappers van Frontiers in Marine Science, hebben nu onderzoek gedaan welke het grootst is.

Een walvis, of toch een haai?

Waarschijnlijk roep je nou meteen een walvis. Een begrijpelijke keuze, maar wel het foute antwoord. Een walvis is ondanks zijn naam dat wel doet vermoeden geen vis. Nee, het schepsel hoort net zoals ons bij de zoogdieren. Haaien zijn dat niet en behoren gewoon bij de vissen. Een van die soort is de grootste volgens de onderzoekers. Wellicht raad je het al, het is inderdaad de walvishaai. Om preciezer te zijn het vrouwtje.

Natuurlijk weten we al langer dat walvishaaien enorm kunnen worden. Met een gemiddelde lengte van negen meter zwemmen ze sierlijk rond in het water. Toch blijkt uit het onderzoek dat de vrouwen groter zijn dan de mannen. Zij hebben een gemiddelde lengte van 14 meter. Ze zijn dus de koninginnen van de vissen. Tijdens het onderzoek kwamen de wetenschappers zelfs exemplaren tegen tot 18 meter. “Ze zijn absoluut groot, ongeveer de lengte van een harmonicabus. Toch groeien ze maar langzaam. Zo’n 20 tot 30 centimeter per jaar,” vertelt marine bioloog Mar Meekan, die deel uitmaakt van het team aan Cnet.

Juist doordat ze zo langzaam groeiden duurde het onderzoek dan ook 10 jaar. Ze onderzochten 54 exemplaren en namen meer dan 1.000 keer opnames met ‘stereo-videocamera’s. Daarmee filmden ze de haaien van twee kanten.

Natuurlijk zochten de onderzoekers ook een reden waarom de vrouwen langer zijn dan de mannen. Dit kan mogelijk voordelig zijn voor het baren van nieuwe walvishaaien. Er is echter maar een zwanger vrouwtje ooit aangetroffen. Maar in tegenstelling tot andere haaien die 2 tot 12 jongen baren, kan een walvishaai er wel 300 dragen. Toch zijn de dieren wel degelijk bedreigd en zijn ze in 2016 toegevoegd aan de lijst voor bedreigde diersoorten. Een walvishaai doet er zo’n 30 jaar over om volgroeid te zijn. Er kan tijdens die tijd dus een hoop misgaan.

Reageer op artikel:
Deze haai is de grootste vis die in de oceanen rondzwemt
Sluiten