Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Cars 25 jun 2019

Deze Nederlandse zonneauto gaat met Tesla concurreren

De Nederlandse autofabrikant Lightyear heeft zijn eerste zonneauto gepresenteerd. De strak vormgegeven wagen moet de concurrentie met Tesla aangaan. In 2021 zullen de eerste auto’s geleverd worden, vanaf vandaag zijn ze te bestellen.

De makers beloven een flinke actieradius: de accu zou geschikt zijn om tot 800 km te reizen. Dat is vergelijkbaar met een ritje van Amsterdam naar Parijs, laat de fabrikant op zijn website weten. De meeste elektrische auto’s zoals een Tesla schommelen met hun actieradius rond de 500 kilometer per volle accu.

Lightyear: auto op zonne-energie

Daar komt nog eens bovenop dat de auto beschikt over vijf vierkante meter aan geïntegreerde zonnecellen. Ze lopen vanaf de achterkant tot aan de motorkap. In de meest optimale situatie voegen die nog eens 12 kilometer per uur aan het bereik toe. Zo verruimt de actieradius terwijl je onderweg bent. Het tripje naar Parijs kan dan zomaar eens in het zuiden van Frankrijk eindigen.

De zonnecellen laden de wagen dus continu op, zolang er maar zon is. Het is afhankelijk van de plaats hoeveel energie dat oplevert. Wie in Amsterdam zijn Lightyear parkeert, kan volgens de fabrikant maximaal 58 kilometer per dag aan gratis energie opwekken. Dat komt neer op 48 dagen gratis ‘brandstof’ voor wie 20.000 kilometer per jaar rijdt.

Lightyear One buiten

Nog meer voordeel hebben inwoners van landen waar de zon feller schijnt. Wie in Kaapstad met de Lightyear rondrijdt, kan zelfs rekenen op 64 dagen van de zon. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Nederlandse bedrijf zich voornamelijk op Afrika richt.

Duurder dan Tesla Model S

Wie geïnteresseerd is de innovatieve wagen mag daar wel fink voor neertellen. De eerste 500 exemplaren gaan 119.000 euro kosten. Er zullen 1.500 auto’s voor die prijs gemaakt worden. Wanneer de productie in de toekomst opgevoerd wordt, zal de prijs ook zakken.

Ook leasen is mogelijk, maar daar moet je wel een bedrag van 1.879 euro per maand voor over hebben. Maar eerlijk is eerlijk: je rijdt dan wel in een innovatieve auto met een futuristisch uiterlijk. En dankzij de zon bespaar je ook nog eens aardig op de verbruikskosten.

Reageer op artikel:
Deze Nederlandse zonneauto gaat met Tesla concurreren
Sluiten