Deze negen boeken moet je volgens Steve Jobs hebben gelezen

Niet iedereen was een fan van Steve Jobs. Maar je kunt er niet omheen dat deze man briljant was en een immense drijfkracht had. Uiteraard heeft ‘ie goed aan zijn werk verdiend, maar dat leek bij hem nog niet eens uit te maken. Zijn visie voor de toekomst leek voor deze drijfkracht te zorgen. Apple‘s producten waren naar zijn mening zo populair door een combinatie van vernieuwende technologie en moderne kunst. Hierdoor werken de apparaten goed en gebruiksvriendelijk, maar ze liggen ook lekker in de hand en zijn mooi om te zien.

Het idee om op deze manier producten te maken kwam voor Steve niet zomaar uit de lucht waaien. Naar eigen zeggen had hij in zijn leven veel boeken gelezen om tot zijn conclusies te komen. En tussen al die boeken zaten er negen waar hij het meeste waarde aan hechtte. Wij hebben ze alle negen voor je op een rij gezet dus wie weet staan ze binnenkort ook op jouw boekenplank.

[RELATED_ARTICLE article_id=”185712″]

King Lear door William Schakespeare

In de laatste jaren van Steve’s middelbare school-periode raakte hij ook geïnteresseerd in andere dingen dan technologie. Zo luisterde hij graag muziek en begon ‘ie literaire boeken te lezen. Boeken van bijvoorbeeld Plato of William Shakespeare. Zijn absolute lievelingsboek was dan ook ‘King Lear’ van Shakespeare. Dit gaat over een oude koning die in zijn gekte zijn koninkrijk begon te verdelen. Het boek geeft mooi weer wat er gebeurt als je langzaam de grip verliest op wat je hebt opgebouwd. Een aantal jaar later zou Steve vast nog hebben gedacht aan dit boek als CEO van Apple. Je kunt ‘King Lear’ hier voor 7,49 euro bestellen.

 

Moby Dick door Herman Melville

Steve las dit boek ook in zijn late jeugd. ‘Moby Dick’ van Herman Melville gaat over kapitein Ahab die achter een witte potvis aanzit. Ahab is één van de meest gedreven maar koppige figuren in literaire verhalen. Zo zouden veel mensen Steve ook omschrijven. Zowel Ahab als Steve leerden door te doen en wilden niet afhankelijk zijn van anderen. Ahab is in het boek waarschijnlijk net zo gedreven als Steve in het echt is. Je kunt ‘Moby Dick’ hier bestellen voor 6,99 euro.

 

The Poems of Dylan Thomas door Dylan Thomas

Aan het eind van zijn middelbare schoolcarrière raakte Steve geïnteresseerd in poëzie. Zijn absolute lievelingsboek binnen dit genre was ‘The Poems of Dylan Thomas’. En in dit boek had Steve ook een lievelingsgedicht, namelijk ‘Do not be gentle’. Dit is een gedicht over de dood van zijn vader. Het gaat over dat je niet moet opgeven als je laatste dag is gekomen. Je moet juist vechten tegen het uitstervende licht. De poëzie van Dylan Thomas is voor 31,99 euro hier te koop.

 

Be Here Now door Ram Dass

Toen Steve zijn middelbare school had afgerond ging hij naar de Universiteit voor Liberale Kunst in Portland. Hier kwam Steve’s spirituele kant naar voren toen hij LSD ging gebruiken en veel spirituele boeken las. Één van zijn favorieten was ‘Be Here Now’ van Ram Dass. Dit boek leert je hoe je moet mediteren. Voor Steve en zijn vrienden was dit een eye-opener. Je kunt het boek ‘Be Here Now’ hier bestellen voor 15,49 euro.

 

Diet for a Small Planet door Frances Moore Lappe

In zijn eerste jaar op de universiteit raakte Steve geïnteresseerd in voeding. Hiervoor ging hij een boek lezen waar nu onderhand drie miljoen kopieën van zijn verkocht. ‘Diet for a Small Planet’ had een grote impact op Steve, na het lezen ervan besloot hij om geen vlees meer te eten. Ook leerde Steve door dit boek hoe hij tot extreme mate kon vasten of zijn lichaam kon zuiveren. Dit boek van Frances Moore Lappe is hier voor 8,99 euro te koop.

 

Muscusless Diet Healing System door Arnold Ehret

Steve ging nog even door met leren over voeding en kwam toen uit bij het boek van Arnold Ehret. Maar zo gedreven als Steve was nam hij dit boek iets te serieus. Hij wist nu wel bijna alles over voeding, maar de toepassing werd iets te extreem. Zo at hij weken achter elkaar alleen maar wortels, waardoor zijn huid op een gegeven moment ook oranje werd. Het boek is dus niet voor beginners en dat bleek helemaal toen Ashton Kutcher zich voor zijn rol als Steve Jobs voorbereide. Hij belandde in het ziekenhuis nadat ‘ie alleen maar fruit had gegeten. Durf je het toch aan? Bestel ‘Muscusless Diet Healing System’ voor 11,99 euro hier.

 

Autobiography of a Yogi by Paramahansa Yogananda

Dit boek is geschreven door de Indiase Yoga Guru Paramahansa Yogananda en was voor Steve een enorme inspiratie. Toen hij naar de Himalaya’s ging om daar te herstellen van dysenterie heeft hij dit boek een aantal keer gelezen. Een reiziger had daar een kopie van het boek laten liggen en omdat Steve niets te doen had is ‘ie het maar gaan lezen. Sindsdien heeft hij elk jaar het boek nog een keer gelezen. Ben jij benieuwd waarom Steve dit boek zo goed vond? Bestel Autobiography of a Yogi voor 9,99 euro hier en kom er zelf achter.

 

Zen Mind, Beginner’s Mind door Shunryu Suzuki

Toen Steve weer terug in de Verenigde Staten was had hij zijn liefde voor mediteren meegenomen. Het was toen de jaren zeventig en in Californië was men in die tijd erg geïnteresseerd in Zen Boeddhisme. Zo ook Steve Jobs, die lessen nam bij een Japanse monnik Shunryu Suzuki. Dit is de schrijver van het boek ‘Zen Mind, Beginner’s Mind’. Maar zoals met alles ging Steve iets te veel op in zijn nieuwe hobby. Dit leidde tot behoorlijk wat irritatie bij zijn vrienden. Steve ging zo ver dat hij naar Japan wilde om daar het Eihei-ji klooster in te gaan. Zijn wij even blij dat ‘ie dat niet heeft gedaan. Je kunt het boek van Shunry Suzuki hier bestellen voor 16,49 euro.

 

The Innovator’s Dilemma door Clayton M. Christensen

Dit boek is medeverantwoordelijk voor het blijvende succes van Apple. Om te kunnen groeien moest de tech-gigant de bestaande producten kannibaliseren. Dat klinkt ietwat vreemd, maar het heeft er wel voor gezorgd dat bijvoorbeeld na de iPod de iPhone de meest logische stap was. Deze vorm van groeien werd Jobs duidelijk nadat hij het boek ‘The Innovator’s Dilemma’ van Clayton M. Christensen had gelezen. Clayton maakt in dit boek duidelijk dat succes vaak de factor is waar bedrijven door falen. Je kunt niet achter je product blijven staan als de technologie en consument vooruit gaat. Het meest herkenbare voorbeeld in Nederland van de afgelopen periode is waarschijnlijk de Free Record Shop. Volgens Steve zou hetzelfde met Apple gebeuren als zij niet voorbij hun eigen innovaties zouden kijken. Het boek The Innovator’s Dilemma is hier voor 16,49 euro te koop.

Reageer op artikel:
Deze negen boeken moet je volgens Steve Jobs hebben gelezen
Sluiten