Rutger Houweling
Rutger Houweling 7 dec 2014

Deze negen GIFs laten prachtig zien hoe web design in 25 jaar is veranderd

Ken jij Froont? Zij maken tools voor web designers en onlangs hebben ze negen interessante en leuke GIFs gemaakt. Deze GIFs laten namelijk zien hoe web design de afgelopen 25 jaar is veranderd. Waarom zien we tegenwoordig bijna geen Flash meer en waarom is CSS één van de meest gebruikte tools? Deze GIFs geven het antwoord.

Simpel

In 1989 was web design monochroom. Dit kon met Lynx of andere Unix-gebaseerde browsers. Hierbij werd een simpele lijn text van terminal naar terminal gestuurd via universiteitsnetwerken. Het zag er niet bijzonder mooi of ingewikkeld uit. Het enige wat je zag was tekst en een knipperende cursor.

 

Een stuk minder simpel

Rond 1995 hadden web designers een manier gevonden om door middel van een soort mosaic afbeeldingen weer te geven. De afbeeldingen moesten worden ingedeeld in ‘onzichtbare’ vakken. Dit zorgde ervoor dat web designers ontzettend aan het puzzelen waren om een afbeelding op de goede plaats te zetten. Hiervoor moesten ze dan vakken maken in de bestaande vakken on soms moesten ze zelfs daarin weer vakken maken.

 

Javascript

Gelukkig kwam Javascript om het allemaal wat gemakkelijker te maken. Dankzij Flash kwam er een dynamisch web design waardoor bijvoorbeeld pop-ups mogelijk waren of het plaatsten van afbeeldingen op een specifieke plaats. Helaas was Javascript wel een stuk trager dan HTML.

 

Flash

Tegenwoordig wordt er veel meer met HTML5 gewekt, maar rond 1996 was Flash een uitkomst voor web designers. Het gaf web designers bijvoorbeeld de mogelijkheid om splash pages te maken of animaties op een pagina. Helaas is Flash zwaar voor de processor, waardoor het gebruik ervan niet handig was voor laptops en later smartphones.

 

CSS

De oplossing voor veel van deze problemen kwam in 1998 toen CSS werd geïntroduceerd. CSS scheidde de esthetiek van de content waardoor designers veel meer mogelijkheden hadden om een website te maken zoals zij wilden. In het begin deed CSS nog niet precies wat je wilde, maar later werd het één van de belangrijkste tools voor web designers. Een groot voordeel in die tijd was wel dat je met CSS een website op maat kon maken voor elk apparaat.

 

Kolommen

Web designers kregen het even moeilijk met de komst van de iPhone in 2007. Een website moest ineens op een piepklein scherm worden getoond. Dit hebben ze opgelost door de websites in kolommen in te delen. Op het scherm van je phone kreeg je dan een deel van de website te zien afhankelijk van de grootte van je phone.

 

Responsive Design

Toch moest er een andere manier komen voor het vertonen van websites op je smartphone. Ethan Marcotte had de oplossing. Een responsive design zorgde ervoor dat de hele website op een kleiner scherm paste.

 

Flat Design

Samen met responsive design werken we nu ook veel met flat design. Hierdoor wordt een website minder druk en komt er meer focus op de content. De rust die dit op een website creëert werkt goed voor het overzicht op elk apparaat.

 

Toekomst?

In de toekomst denkt Froont dat we volledige flexibiliteit zullen krijgen. Ook zullen web designers niet meer rekening hoeven te houden met verschillende browsers. Het duurt hopelijk niet lang meer tot web designers een website precies zo kunnen laten werken en eruitzien als zij willen. Dan kunnen ze zich veel meer focussen op ontwerpen in plaats van het oplossen van problemen met bijvoorbeeld de user interface.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze negen GIFs laten prachtig zien hoe web design in 25 jaar is veranderd
Sluiten