Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 26 jul 2017

Deze slimme trap loopt gezellig met je mee

In verschillende situaties kan het wat moeilijker zijn om de trap op of af te komen. Bijvoorbeeld als je aan het revalideren bent, teveel hebt gedronken de vorige avond of als je wat ouder begint te worden. Het zou fijn zijn als de trap je dan een kleine boost zou kunnen geven. Zoals vaak de laatste tijd hoef je iets alleen te wensen en iemand blijkt het te hebben ontwikkeld. Onderzoekers aan de universiteit Georgia Tech en Emory University hebben namelijk een slimme trap ontwikkeld, die je helpt met trappenlopen.

Slimme trap geeft je een boost omhoog en beweegt je zelf naar beneden

De treden van de slimme trap zijn uitgerust met druksensoren en springveren. Wanneer je naar boven loopt en de trap bemerkt dat je voet op de volgende trede is, wordt de springveer van de onderste trede geactiveerd en krijg je inderdaad een kleine boost naar boven. Loop je naar beneden, dan bewegen de treden langzaam naar onderen totdat ze even hoog zijn als de volgende trede. Zo hoef je eigenlijk alleen maar op de bovenste tree te staan en telkens een stapje naar voren te nemen.

slimme trap

Trap genereert energie terwijl jij minder energie nodig hebt

Tijdens het lopen naar beneden wordt energie opgeslagen, die weer wordt gebruikt wanneer je naar boven gaat. En terwijl de trap energie opwekt kost het lopen jou minder energie. Als je naar beneden loopt het je normaal gesproken energie nodig om de impact met de volgende trede te verwerken en bij je enkel te remmen. Met de slimme trap gebruik je hiervoor  26% minder energie. Met naar boven lopen bespaar je jezelf 36% meer energie, omdat je de achterste knie minder hoog hoeft op te tillen.

slimme trap

Makkelijk te installeren en kostenefficiënt

De trap is een gat in de markt, aangezien de huidige oplossingen voor mensen die moeilijk te been zijn erg duur kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stoeltjesliften. Vaak is het ook een heel gedoe om ze te installeren. De trap gebruikt echter simpele mechanismen en gebruikt weinig energie. De installatie zo in principe maar 100 dollar per trede te hoeven kosten. Daarbij is het systeem ook makkelijk te installeren en weer weg te halen door het modulaire ontwerp.

Nog lang geen verzorgingstehuis.

Het is een oplossing die ervoor zorgt dat oudere mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen en stimuleert deze mensen om ook te blijven bewegen. Op deze manier worde de benen toch telkens getraind, wat een stuk beter is dan simpelweg een lift gebruiken of verhuizen naar een gebouw zonder trap.

Voor buiten heb je natuurlijk wel een andere oplossing nodig. Daar zou de Scalevo rolstoel mee kunnen helpen. Wanneer je buitenshuis een trap tegenkomt die je geen boost geeft, klim je met deze rolstoel makkelijk naar boven.

Reageer op artikel:
Deze slimme trap loopt gezellig met je mee
Sluiten