Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers 22 mrt 2015

Deze Ugly Email-extensie checkt of je mail getrackt wordt

In dit informatietijdperk is zo’n beetje alle data geld waard, en dat geldt ook voor jouw inbox! Er worden verschillende programma’s gebruikt die door middel van een onzichtbare pixel bijhouden of jij een mailtje wel geopend hebt, hoe laat, enzovoorts.

Vanuit de verzender is dat enigszins begrijpelijk, bijvoorbeeld als iemand nieuwsbrieven verstuurt. Echter; deze programma’s kunnen ook door privépersonen ingeschakeld worden, en daarnaast geef je als ontvanger nergens toestemming voor!

Ugly Email is een Chrome-extensie die checkt of mailtjes in je Gmail-inbox getrackt worden, en deze voorziet van een klein oogje. Het programmaatje maakt deze mails helaas niet onschadelijk, maar tenminste wél inzichtelijk wie stiekem bijhoudt wanneer je je mailtjes opent. Hoe je er vervolgens op reageert is helemaal aan jou. Gooi je de mail principieel weg? Stuur je een berichtje terug met het verzoek er mee te stoppen? Het zal natuurlijk afhangen van je relatie met de zender.

Vooralsnog werkt de software alleen met Gmail in je Chrome-browser, maar er wordt ook gewerkt aan versies voor Firefox en Safari. Ugly Email kan getrackte mails van o.a. Streak, Bananatag en Mailchimp herkennen; deze lijst wordt voortdurend bijgewerkt. Hier kun je de extensie downloaden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze Ugly Email-extensie checkt of je mail getrackt wordt
Sluiten