Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 22 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Dit dieet is belangrijker dan afvallen voor een gezond hart blijkt uit studie

We willen allemaal zo oud mogelijk worden in een goede gezondheid. Maar wat is nu echt belangrijk? Een goed dieet helpt!

Een belangrijke voorwaarde om gezond te zijn, is om gezond te leven. Natuurlijk zijn veel voorwaarden daar al van bekend. Zo hebben sporten en gezond eten een belangrijke rol daarin. Toch is het een wellicht belangrijker dan het ander. Onderzoekers in Zweden zochten het uit en komen met een belangrijk dieet.

Een hoog BMI

Een BMI is een handig middel om te berekenen of je te zwaar bent of niet. Een gezonde BMI bevindt zich tussen de 20 en 25. Heb je een BMI tussen de 25 en 30 dan lijd je aan overgewicht, boven de 30 aan obesitas en boven de 35 zelfs morbide obesitas. Een hogere BMI zorgt voor een grotere kans op eerder overlijden dan een lage.

In de Verenigde Staten is een hoog BMI verantwoordelijk voor meer dan vier miljoen doden per jaar. Tweederde daarvan is overleden aan een hart- of vaatziekte. In het land is 42 procent zo zwaar dat het een risico voor de gezondheid zorgt.

Een gezond dieet helpt

Toch blijkt dat het gewicht niet alles zegt. Zelfs mensen met overgewicht kunnen hun kans op ziekten verkleinen door het volgen van een speciaal dieet, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Uppsala in Zweden. Aan dat onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS Medicine, deden ruim 79.000 Zweden mee vanaf de leeftijd van 61 jaar. Zij werden maximaal 21 jaar gevolgd. Tijdens de periode zijn 30.389 mensen uit de groep overleden.

Het resultaat van het onderzoek was bijzonder. Mensen die een Mediterraan dieet volgen overleden minder vaak dan mensen die dit eetpatroon niet hebben. Het opmerkelijke is dat mensen met een hoger BMI die het dieet volgden even vaak overleden dan mensen die hetzelfde dieet volgden. Hun overgewicht had dus geen gevolgen voor het overlijden.

Een kanttekening

Uit het onderzoek blijkt zelfs dat mensen met een gemiddeld gewicht en een ongezond dieet het vaakst overleiden. Zelfs vaker dan mensen met obesitas die slecht eten. Toch plaatst de onderzoeker wel een kanttekening. “Mijn advies is dat je geen aanbevelingen moet doen op basis van één studie, zelfs al is het de mijne. Maar onze resultaten laten zien dat gezond eten, onafhankelijk is van het relatieve lichaamsgewicht, gunstig is. In ieder geval op latere leeftijd,” laat Dr. Karl Michaëlsson weten aan Healthline.

Hoewel op basis van dit onderzoek lijkt alsof de kans voor mensen met obesitas kleiner is met een Mediterraan dieet, sluit het niet uit obesitas kwaad kan. Sterker nog, een verhoogt BMI zorgt nog steeds voor een verhoogde kans op overlijden blijkt uit andere studies. Afvallen is dus belangrijk als je te zwaar bent.

De grote vraag is natuurlijk wat een mediterraan dieet precies is. Natuurlijk is het een eetpatroon dat veel rond de Middellandse Zee wordt gevolgd in landen zoals Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland. Het zijn vaak eenvoudige maaltijden met veel verse groenten en fruit, peulvruchten, olijfolie, noten en zaden, vis, kip en volkoren producten. Met mate wordt er rood vlees en melkproducten gegeten. Door het eetpatroon krijg je genoeg vitaminen, mineralen en vezels binnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Dit dieet is belangrijker dan afvallen voor een gezond hart blijkt uit studie
Sluiten