Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Cars 28 mei 2018

Europa gaat elektrisch: ‘Dieselauto is over paar jaar volledig verdwenen’

Vorige week schreven we nog dat het aantal volledig elektrische personenauto’s in Nederland rap toeneemt. Alleen al tussen 1 januari 2017 en 1 januari dit jaar met zestig procent. Overigens beslaan ze alsnog slechts een paar procent van de markt, maar er is dus zeker progressie. Maar wat betekent dat voor dieselauto’s? Een hoop, aldus de eurocommissaris voor industrie.

Dieselauto verdwijnt in Europa

Eurocommissaris voor industrie Elzbieta Bieńkowska gaf in een interview met Bloomberg aan dat dieselauto’s hun tijd zeker hebben gehad. “Ik denk dat ze binnen een paar jaar volledig verdwenen zijn.” Duidelijk dus. Het keerpunt is volgens de Poolse politica het schandaal rondom de dieselauto’s van Volkswagen, uit 2015.

Elektrische auto's Europa dieselauto
Elżbieta Bieńkowska

De Duitse autofabrikant sjoemelde langdurig op grote schaal met zijn auto’s, met als doel om dieselauto’s minder vervuilend te laten lijken. Toen de bom barstte, was de ophef groot. Netflix blikt er treffend op terug in de documentairereeks Dirty Money.

Het laatste nieuws over elektrische auto’s in je inbox!

Schrijf je in voor Ontbytes, een nieuwsbrief die elke dag inspireert
[revue_subscribe]

Volledig elektrisch

Bieńkowska wijst erop dat het schandaal “het sentiment in de samenleving over emissies en schone auto’s” flink zou hebben geraakt. Dat momentum kan de Europese Unie aanwenden om koploper te worden op het gebied van elektrisch rijden. Nederland staat in de Europa overigens op de tweede plek, net achter Zweden. Dan hebben we het over het percentage volledig elektrische personenwagens.

Ook Volkswagen is actief bezig met nieuwe plannen. De autofabrikant wil rond 2025 per jaar meer dan drie miljoen elektrische voertuigen verkopen.

China is alleen al goed voor de helft van alle verkochte elektrische auto’s. De Europese Commissie werkt er actief aan om Europa ook een vooroplopende rol te laten spelen in de markt.

Zo loopt er een traject om er samen met de industrie voor te zorgen dat er Europese accu’s op de markt komen. Volgens de Eurocommissaris is daar een internationale samenwerking voor nodig. Landen kunnen dat niet alleen, aldus de Poolse.

Ook Volkswagen is actief bezig met nieuwe plannen. De autofabrikant wil rond 2025 per jaar meer dan drie miljoen elektrische voertuigen verkopen. Daarvoor staat een budget van 40 miljard euro klaar. De Europese Unie zal daarbij helpen met een modern en proactief beleid.

Elektrische auto's Europa dieselauto

Een voorbeeld daarvan is een aanpassing van de regels waardoor de Europese Commissie centraal zeggenschap krijgt over de keuring van auto’s. In plaats van per lidstaat, wordt dan centraal gekeken of modellen aan de richtlijnen en regels van de EU voldoen, met de nodige aanpassingen, boetes en terugroepacties van dien.

Reageer op artikel:
Europa gaat elektrisch: ‘Dieselauto is over paar jaar volledig verdwenen’
Sluiten