Robert Kroes
Robert Kroes Tech 2 okt 2020

Dit wordt de Europese Digitale Euro: gebruik, veiligheid en roadmap

De Europese Centrale Bank heeft vanmiddag na beurs haar plannen bekend gemaakt voor de Digitale Euro, een gecentraliseerde cryptomunt. In een Twitter-draad bracht ECB-voorzitter Christine Lagarde de plannen en roadmap naar buiten. Wij zetten de zaken op een rij.

In dit artikel zetten we een aantal zaken op een rij die essentieel zijn om te weten over de Digitale Euro. Ook zetten we op een rij welke roadmap voor eventuele introductie de ECB voor ogen heeft.

Wat is de Digitale Euro?

De Digitale Euro wordt een aanvulling op de bestaande mogelijkheden (cash of giraal) om de Euro te gebruiken. Daarnaast wordt de Digitale Euro volgens het rapport géén cryptomunt of stablecoin.

Hoewel er wellicht gebruik gemaakt gaat worden van Blockchain-technologie is de Digitale Euro de verantwoordelijkheid van de Europese Centrale Bank (ECB). Dit betekent dat de ECB als centrale toezichthouder op zal treden en dat de waarde 100% gegarandeerd is. De munt zal zich dus waarschijnlijk niet lenen voor speculatie zoals we die bij cryptomunten zien. Dit betekent ook dat de Digitale Euro onder het bankgarantiestelsel zal vallen. Het bezit van gebruikers is dus beschermd.

Waar wordt de Digitale Euro voor gebruikt?

In de beeldvorming van de ECB wordt de Digitale Euro een nieuwe, eenentwintigste manier om met Euro’s te betalen. De digitale munt zal dus dienen ter uitbreiding en niet ter vervanging van andere betaalmogelijkheden.

Daarnaast kan de munt gebruikt worden om gebruikers in staat te stellen betalingen te doen conform de meest recente technische ontwikkelingen. Ook kan de Digitale Euro ingezet worden ter vervanging van cash betalingen. Bijvoorbeeld wanneer pinnen niet mogelijk zou zijn of voor groepen waar cash geld niet makkelijk is.

Verder ziet de ECB de Digitale Euro als uitkomst in interbancair banksysteem, back-up voor problemen met regulier betaalverkeer en een milieuvriendelijke manier van geldbeheer.

Welke voorwaarden stelt de ECB aan de komst van de Digitale Euro?

Uiteraard heeft men een aantal randvoorwaarden gesteld. Allereerst moet de munt voldoende vertrouwen genieten van gebruikers en in de hele Europese Unie (of in ieder geval het grootste deel) inzetbaar zijn. Daarbij worden uiteraard de hoogste IT-eisen gesteld en wil men een juridisch raamwerk opzetten. Hierin wil men onder meer gebruik buiten de Eurozone juridisch afdichten en zorgen dat de koers en waarde van de digitale munt ook juridisch beschermd worden.

Wat is de roadmap van de ECB?

Naast inhoudelijke overwegingen geeft men ook de roadmap weer. Op 12 oktober zal men meer details over de Digitale Euro bekend maken, waarna een consultatieronde volgt. Ook zal men dan een experiment met de digitale munt starten. Na een evaluatiefase van zowel de consultatie als het experiment zal de ECB midden 2021 beslissen of het project binnen het huidige raamwerk verder uitgebreid zal worden. Indien dit zo zal zijn volgt er een onderzoeksfase en verdere roadmap.

De Tweets van mevrouw Lagarde kan je hierna lezen:

Het hele eerste rapport (55 pagina’s) kan je hier nalezen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Dit wordt de Europese Digitale Euro: gebruik, veiligheid en roadmap
Sluiten