Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 19 dec 2018

Dirac Bass: fabrikant fopt je brein met dieper basgeluid uit smartphones

Dirac is een Zweeds merk dat audioverwerkingstechnologie aan grote merken als BMW, Xiaomi, Volvo en OnePlus levert. De licentieboer heeft een nieuwe innovatieve feature voor smartphone genaamd Dirac Basss onthuld.

Dirac Bass: basgeluid fopt je brein

De speakers van dergelijke kleine apparaten kampen al jaren met een grote beperkende factor: het formaat. Dirac beweert die fysieke beperkingen te hebben omzeild met zijn nieuwe technologie.

Dirac Bass maakt gebruik van een knap staaltje psychoakoestiek. Die term mag je snel weer vergeten, maar het komt erop neer dat het geluid je hersenen bespeelt. Zo wordt je als gebruiker eigenlijk gefopt, en denk je dat het basgeluid rijker is dan wat daadwerkelijk het geval is.

De technologie probeert niet de diepste bas-noten te reproduceren. Dat is simpelweg niet mogelijk met zulke kleine speakers en de benodigde frequenties. In plaats daarvan combineert het systeem “kunstmatig gegenereerde boventonen die enkele octaven hoger zijn.” Je hersenen verwerken dat als een dieper basgeluid.

Het Zweedse bedrijf claimt dat Dirac Bass claimt dat extreem lage frequenties als 30Hz al hoorbaar zullen zijn vanuit smartphones. Dat kunnen verschillende toestellen nu al, maar Dirac Bass laat dergelijke tonen transparanter en natuurlijker klinken.

Goed getimede oplossing

Het is dan ook vooral een goed getimede oplossing. Nu schermranden alsmaar dunner worden, is er steeds minder ruimte voor degelijke speakers. Nu het Zweedse bedrijf nog beter geluid kan persen uit nog kleinere speakers, vormt die ontwikkeling minder een beperking op het gebied van audio.

Tijdens CES 2019 in januari volgend jaar gaat Dirac Bass zijn volledige debuut maken, dus dan gaan we er meer over horen. Het is nog niet helemaal duidelijk welke specifieke toestellen van de technologie gaan profiteren. De huidige aankondiging noemt smartphones en kleine Bluetooth speakers, maar ook tablets en laptops zouden erbij gebaat zijn.

Wel bevestigt het bedrijf dat de nieuwe technologie exclusief werkt met Dirac Panorama Sound of Dirac Power Sound. Je kunt dus rekening houden met toestellen die al uitgerust zijn met audiotechnologie van Dirac, zoals de OnePlus 6T. De Zweedse licentieboer bevestigt echter dat Dirac Bass eerder zijn debuut zal maken op nieuwe smartphones, die nu nog niet uit zijn.

Reageer op artikel:
Dirac Bass: fabrikant fopt je brein met dieper basgeluid uit smartphones
Sluiten