Ilona Braam
Ilona Braam Digital - Legacy 6 mrt 2018

Zo wordt jouw Spotify Discovery Weekly playlist nog beter

Als Spotify gebruiker krijg je elke week van de app de zogenaamde Discover Weekly lijst voorgeschoteld, vol met nummers die je leuk zou moeten vinden. Spotify gebruikt verschillende manieren om te bepalen wat je lekker vindt en de meeste mensen zijn behoorlijk onder de indruk van de service. De streamingdienst lijkt echter niet iedereen even goed te kunnen lezen. Dit zijn vijf dingen die je kunt doen om Spotify een handje te helpen met het samenstellen van je persoonlijke lijst.

Maak afspeellijsten

Eén van de beste manieren om Spotify te vertellen wat voor nummers je lekker vindt, is op afspeellijsten te maken en de je favoriete nummers eraan toe te voegen. Uiteraard kan het dat je smaak overeenkomt met die van een vriend en het kan dan makkelijker zijn om gewoon naar zijn afspeellijsten te luisteren. Het spotify algoritme leert echter het meeste van je de lijsten die je zelf samenstelt.

Spotify

Nummers skippen

Als je vaak naar dezelfde afspeellijsten luistert, ben je geneigd om bepaalde nummers te skippen die je al duizend keer hebt gehoord. Door nummers te skippen voordat ze 30 seconden hebben kunnen afspelen, geef je echter door dat je het nummer niks vindt en dat je niet meer van dat soort tracks wilt horen. Dus ook al staat een nummer op je afspeellijst, zal Spotify het niet gebruiken als referentie om je Weekly Discovery lijst samen te stellen.

Discover zelf met Discover Weekly

Een andere manier om spotify te attenderen op het feit dat je iets leuk vindt is door zelf op onderzoek uit te gaan. Als je bijvoorbeeld weer eens een nieuw lijstje krijgt voorgeschoteld met nummers die je leuk zou vinden en je vindt inderdaad een bepaald nummer leuk, click dan ook eens op de naam van de artiest en bezoek het profiel om meer over de artiest te weten te komen. Browse door de verschillende nummers en Spotify neemt je interesse de volgende keer mee in het samenstellen van een nieuwe lijst.

Discover Weekly Spotify

Deel je account niet

Wat je eigenlijk niet moet doen is je account met iemand anders delen, die niet dezelfde muzieksmaak heeft. Als een middagje even in een dubstep bui bent, zal Spotify niet meteen denken dat je bent overgestapt naar een ander genre. Maar als je broer bijvoorbeeld dagelijks ook zijn muziek luistert en afspeellijsten aanmaakt, denk spotify dat jij dat bent en krijg je ook muziek die je helemaal niet interessant vindt gepresenteerd in de Discover Weekly lijst. Een betere optie is dan misschien een family abonnement, waarbij meerdere mensen een eigen account hebben, maar je toch goedkoper uit bent.

Spotify Family

Zet gerust kerstliedjes op

Je hoeft je overigens geen zorgen te maken als je af en toe wat kindernummers opzet als je neefje op bezoek is of wanneer je weer één van die buien hebt dat je gewoon kerstnummers op moet zetten. Spotify bedenkt zelf ook wel dat het om bijzondere momenten gaat en dat je waarschijnlijk niet dagelijks naar dat soort nummers wilt luisteren. Als je ze continu opzet, gaan ze natuurlijk wel beginnen te verschijnen in je lijst met aanbevelingen.

Hoewel er behoorlijk wat mensen Spotify gebruiken als hun favoriete streamingdienst, heeft het bedrijf toch moeite om uit de rode cijfers te komen. Deze drie dingen zouden Spotify echter van de ondergang kunnen redden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Lifehacker

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Zo wordt jouw Spotify Discovery Weekly playlist nog beter
Sluiten