Mark Hofman
Mark Hofman Tech 16 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Disney-baas Bob Iger vertrekt uit het bestuur van Apple

Bob Iger, de CEO van Disney, is sinds 2011 onderdeel van een ander groot bedrijf. De topman is namelijk lid van de raad van bestuur van Apple. Of eigenlijk moeten we zeggen: “was onderdeel”. Nu zowel Apple als Disney de strijd aan gaan met Netflix, is het tijd voor verandering. De CEO van Disney stapt op.

Disney CEO Bob Iger neemt afscheid van Apple

Waar Bob Iger onderdeel was van het raad van bestuur van Apple, was Steve Jobs onderdeel van de raad van bestuur van Disney. Dit deed de oprichter van Apple tot zijn dood in 2011. Destijds was het overigens helemaal niet raar dat de twee wat te zeggen hadden in elkaars bedrijf. Apple en Disney concurreerden namelijk amper met elkaar. Echter is daar, met de komst van zowel Disney Plus als Apple TV+, verandering in gekomen. Op 10 september 2019 stapte Bob Iger uit de raad van bestuur: de dag dat de lanceerdatum en prijzen van Apple TV+ bekend werden. Oftewel: de concurrentiestrijd tussen de twee ging vanaf die datum pas echt van start. Het mag dus duidelijk zijn: dit heeft alles te maken met de komst van beide streamingdiensten.

Tegenover The Hollywood Reporter heeft Bob Iger laten weten dankbaar te zijn. Tegenover het medium liet de CEO van Disney weten vooral veel respect te hebben “voor Tim Cook, zijn team bij Apple en voor mijn collega-bestuursleden”. Over de techgigant zei hij:

Twee partijen en een boeiende geschiedenis

Bob Iger zat dus in de raad van bestuur bij Apple en Steve Jobs bij dat van Disney. Maar dat is niet de enige connectie die de twee bedrijven met elkaar hebben. Ze delen namelijk een boeiende geschiedenis. In 2006 besloot Disney om animatiestudio Pixar, waar Steve Jobs veel aandelen van bezat, over te nemen. Met die overname ging een bedrag van 7,4 miljard dollar gepaard, wat Steve Jobs simpelweg een van de meest waardevolle aandeelhouders van het bedrijf maakte. Destijds had Bob Iger een grote rol in die gehele overname.

Inmiddels zijn we dus 13 jaar later en vertrekt Iger uit het bestuur van Apple. Een zet dat weinig invloed zal hebben op de relatie tussen de producent uit Cupertino en Disney. In een statement tegenover The New York Times meldt het bedrijf:

Ook Google CEO was onderdeel van het bestuur

De situatie met Bob Iger en Apple komt misschien bekend voor. Het heeft namelijk veel weg van de situatie tussen Google CEO Eric Schmidt en Apple. De baas van dat eerste bedrijf zat sinds 2006 in de raad van bestuur van de producent uit Cupertino. In 2009 moest de eindbaas van Google zijn zetel verlaten, omdat Google’s Android het daglicht zag en direct ging concurreren met Cupertino. Het enige verschil is dat de concurrentiestrijd tussen Google en Apple een stuk groter was. Destijds reageerde de techgigant over de situatie:

De strijd tussen Netflix, Apple TV+ en Disney Plus is dus officieel losgebarsten. Wist je overigens al dat die laatste inmiddels al te gebruiken is in Nederland? Check het hele verhaal hier!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Disney-baas Bob Iger vertrekt uit het bestuur van Apple
Sluiten