Disney CEO Bob Iger stapt op (en dit is de vervanger)

Het is zojuist bekend geworden dat Bob Iger per direct zal opstappen als CEO bij Disney. Hij zal vervangen worden door Bob Chapek, die voorheen voorzitter was van ‘Disney Parks, Experiences and Products’.

Disney CEO per direct vervangen

Wel blijkt dat Iger nog tot eind 2021 als voorzitter bij Disney actief zal zijn. In een verklaring zou hij het volgende hebben gezegd:

“Ik had het gevoel dat ik, met de huidige strategie, zoveel mogelijk tijd zou moeten besteden aan de creatieve kant van het bedrijf.” Alles op een creatieve manier in orde hebben is nu mijn hoogste prioriteit”

Chapek is zevende persoon welke bij Disney als CEO actief is. Volgens Iger heeft hij met zijn 27 jaar ervaring ruimschoots bewezen geschikt voor deze functie te zijn:

”Onder Bob’s [Chapek] leiderschap zullen geweldige bedrijven en getalenteerde mensen Disney en zijn aandeelhouders nog jaren goed van dienst kunnen zijn”

Marvel en Lucasfilm

Bob Iger was de afgelopen 15 jaar het gezicht van Disney en heeft in die periode enkele noemenswaardige dingen voor het bedrijf gedaan. Zo investeerde hij een ruime 7 miljard dollar in Pixar en wist het bedrijf daarmee over te kopen. Vervolgens was het de beurt aan Marvel Entertainment, dat hij in 2009 voor slechts 4 miljard wist te bemachtigen. Waar dat in eerste instantie een groot risico leek, zorgde deze beslissing uiteindelijk voor meer dan 28 (!) miljard dollar aan verkochte bioscoopkaartjes.

Avengers: Endgame
De door Disney geproduceerde films van Marvel hebben enorm veel geld opgeleverd. (Afbeelding: The Walt Disney Company)

In 2012 werd ook Lucasfilm opgekocht, het bedrijf achter Star Wars. Ook dit werd voor nog geen 5 miljard dollar overgenomen. Het meeste geld werd betaald voor filmstudio 21st Century Fox, dat goed was voor 71 miljard. Deze aankoop bleek nodig voor de volgende grote stap die Disney ging maken, namelijk een eigen streamingdienst.

Wat voor veranderingen Bob Chapek bij Disney zal gaan invoeren, is nog niet bekend, maar wanneer we meer weten dan kun je hierover lezen in ons uitgebreide films en series overzicht.

Reageer op artikel:
Disney CEO Bob Iger stapt op (en dit is de vervanger)
Sluiten