Disney-CFO geeft toe dat filmen van Mulan voor issues heeft gezorgd

Het is al dagen rumoerig om de Disney-film Mulan. Helaas gaat het niet over de film zelf, maar de zaken eromheen.

Mulan is sinds afgelopen weekend te zien op Disney+ voor mensen die 21,99 euro betalen. Dit weekend moet de film ook in China gaan draaien. Het is natuurlijk een belangrijke markt voor het bedrijf. In het land wonen tenslotte meer dan een miljard mensen.

Mulan zorgt voor opschudding

De situatie rondom de film zorgt echter voor flink wat opschudding. Een deel van de Disney-film is namelijk gefilmd in de regio Xinjiang. Een provincie waar een groot deel van de populatie Oeigoer is, een minderheid die in China wordt onderdruk. Zo zijn er in die regio meerdere kampen waar Oeigoeren te werk worden gesteld. China noemt dit echter ‘onderwijskampen’. In totaal zouden er ongeveer een miljoen Oeigoeren daar gevangen zitten. In de credits van de Disney-film krijgen acht verschillende Chinese overheidsorganisaties een ‘special thanks’. Daartoe behoren onder andere het veiligheidsbureau van Turpan wat direct betrokken is bij wat critici culturele genocide noemen.

Disney geeft een reactie

De CFO, oftewel de financiĂ«le baas van Disney laat zich nu over de film uit. Christine McCarthy laat nu weten dat de keuze voor Xinjiang voor een hoop issues heeft gezorgd. “Het is normaal om in de credits te laten weten welke nationale en lokale overheden hebben toegestaan om je daar te laten filmen.” In China moet je daar namelijk een vergunning voor hebben. Er moest daar gefilmd worden “vanwege de unieke landschappen”, dat om de film zo getrouw mogelijk weer te geven. Een groot deel van de film is echter opgenomen in Nieuw-Zeeland. Verder wil McCarthy er niet veel over kwijt. “Het heeft voor een hoop publiciteit gezorgd. Laten we het daarbij houden.”

Toch lijkt het laatste woord er zeker niet over gezegd. Zo schreef de Republikeinse senator van Missiouri Josh Hawley al een open brief aan Disney-CEO Bob Chapek. Hij noemt het opnemen van Mulan “het witwassen van genocide”.

Reageer op artikel:
Disney-CFO geeft toe dat filmen van Mulan voor issues heeft gezorgd
Sluiten