Disney ziet in Netflix geen concurrentie voor eigen Disney+

Disney+ is nu bijna een jaar aanwezig op de Nederlandse markt. Maar is het een concurrent voor Netflix? Marco de Ruiter vindt van niet.

Marco de Ruiter is op dit moment Country Manager en Head of Media Benelux bij The Walt Disney Company. Het bedrijf van Mickey Mouse timmert hard aan de weg op het gebied van streamingdiensten. Naast Hulu heeft het bedrijf natuurlijk Disney+ in handen. Aan Emerce vertelt De Ruiter nu hoe het afgelopen jaar voor hem is verlopen.

Disney+ in Nederland

Disney+ is een jaar geleden begonnen en was daarmee het eerste Europese land dat mocht kennismaken met de dienst. Er werd juist voor Nederland gekozen omdat de internetsnelheid hier goed is en streaming niet relatief onbekend was. Netflix had natuurlijk al een voet aan land gezet. Dat Disney juist een paar jaar nodig had om Netflix en Amazon achterna te gaan kwam volgens De Ruiter vooral door andere landen. Daar was de internetsnelheid volgens hem niet goed genoeg. Daarnaast speelden ook contracten met andere streamingdiensten een rol. Denk bijvoorbeeld aan de Marvel-series en films die te zien waren op Netflix. Zolang die nog liepen, mocht Disney die niet uitzenden op een eigen platform.

Disney besloot dan ook om die deals op te zeggen en vol voor het eigen platform te gaan en het hoeft daarmee geen rekening meer te houden met wat anderen aanbieden. Het bedrijf denkt dan ook dat mensen meerdere streamingdiensten zullen afnemen. “In de VS ligt het gemiddelde op net geen twee. Ook in Nederland is er ruimte voor meer dan één.” Hij laat dan ook aan Emerce weten dat Disney ook geen Netflix-killer is. Hij denkt dan ook dat de twee streamingdiensten prima naast elkaar kunnen bestaan.

Nederlandse originals?

Een grote vraag is natuurlijk of Disney net zoals Netflix ook aan lokale content werkt. Het bedrijf voldoet al aan een quota van 30 procent aan Europese content. Of er echt een Nederlandse productie op Disney+ komt lijkt niet erg waarschijnlijk. Vanuit PR is het volgens hem interessant, maar met het kleine taalgebied is het volgens hem een uitdaging om iets te maken wat voor een groot publiek relevant is.

Reageer op artikel:
Disney ziet in Netflix geen concurrentie voor eigen Disney+
Sluiten