Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 11 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Disney Plus één jaar: wat heeft het ons gebracht (en wat niet)?

Disney Plus nu net meer dan een jaar actief in Nederland. Wat heeft de streamingdienst gebracht en wat nog niet? Wij zetten het op een rij.

Het was vorig jaar groot nieuws: Nederland is het eerste land op de wereld dat gebruik kan maken van Disney+. De streamingdienst van Mickey Mouse koos ons land uit om te testen voordat het in november in de Verenigde Staten en een aantal landen werd uitgerold.

De voorbereidingen voor Disney Plus

Natuurlijk is er voorafgaand veel gebeurd om Disney Plus te ontwikkelen. Eigenlijk begint het al in 2016 toen het een minderheidsaandeel nam in BAMTech. Dit techbedrijf moest een streamingdienst ontwikkelen voor Disney-dochter sportnetwerk ESPN. In 2017 nam het een meerderheidsbelang en werden ook de plannen voor een eigen streamingdienst voor Disney aangekondigd. Die dienst moest volgens de plannen in 2019 gelanceerd worden.

De overname van 21st Century Fox eveneens in 2017 heeft ervoor gezorgd dat Disney een veel groter aanbod heeft om digitaal aan te bieden. Daarmee kreeg het bijvoorbeeld National Geographic in handen en streamingdienst Hulu. Het is dus niet of, maar eerder de vraag wanneer Disney ervoor kiest om de twee diensten samen te voegen, waardoor er ook films van de studio te zien zullen zijn op de streamingdienst.

Een studio die wel al samengevoegd is in Disney Plus, is natuurlijk Lucasfilm. De hele Star Wars-serie en Avatar zijn dus ook al op de dienst te zien. In 2009 nam Disney al Marvel over, waardoor bijna alle Marvel-superhelden uit de comics te zien zijn op het kanaal.

Het aanbod

Qua aanbod is het dan ook anders dan andere streamingdiensten. Disney Plus biedt nu veel klassiekers aan die allemaal uit de eigen stal komen. Zo zie je er onder andere grote films als The Lion King, Frozen en Toy Story gewoon op het platform. Daarnaast biedt het ook ongeveer zeven maanden na de eerste release van bioscoopfilms de producties aan op het platform. Een uitzondering was de hit-musical Hamilton. Deze kwam een jaar eerder dan vooraf gepland naar het platform.

Disney Plus overzicht
Het beginscherm van Disney Plus. (Afbeelding: Want/Jeroen Kraak)

Dat is natuurlijk een prachtige service, maar dat gaat nu ook voor grote problemen zorgen. Door de coronacrisis zijn maar weinig geplande bioscoopfilms uitgekomen. Titels als Black Widow worden dan ook uitgesteld. Die lijn aan content gaat dus opdrogen. Disney koos er echter voor om Mulan toch uit te brengen en kwam hiervoor met een speciale VIP-toegang. Hierdoor kan je voor 21,99 euro toch toegang krijgen tot de film die normaal alleen in de bioscoop zou zijn te zien. De rest van de abonnees moet wachten tot 4 december.

Toch lijkt het maar een eenmalige actie van Disney te zijn. Het besloot om Black Widow uit te stellen, terwijl het ook kan kiezen voor eenzelfde actie als bij Mulan.

Het is wachten op Originals

Qua echte originals valt het bij Disney+ nog erg tegen. Het kwam het afgelopen jaar eigenlijk maar met één écht grote serie: The Mandalorian. Dat is voor een streamingdienst te weinig. Natuurlijk hoeven het er niet zoveel te verschijnen als op Netflix, maar het had minstens mee kunnen gaan met het aanbod van Apple TV Plus, een dienst die rond dezelfde tijd als Disney is gestart. De kwaliteit van The Mandalorian is echter top en het is te hopen dat Disney dat level ook kan houden met komende producties.

Dit jaar moet naast het tweede seizoen van The Mandalorian nog een grote serie op Disney Plus verschijnen. Voor het eerst zal er een Marvel live-action serie op de streamingdienst te zien zijn: WandaVision. Toch is er nog veel over onbekend. Het deelde niet veel meer dan een trailer. De serie zou eerder op het platform moeten komen, maar de coronacrisis gooide ook hier roet in het eten.

Een andere Marvel-serie is eveneens uitgesteld: The Falcon and The Wintersoldier. Het is nog onbekend wanneer deze naar Disney Plus komt. Ook staan er nog verschillende andere Marvel en Star Wars-series op de planning maar het is de vraag wanneer deze echter uit zullen komen.

Genoeg positiefs voor Disney Plus

Gelukkig zijn er ook meer dan genoeg dingen die heel goed gaan bij Disney Plus. Het weet een ijzersterke interface neer te zetten door de gedegen voorbereiding die hierboven is beschreven. Laatst heeft het zelfs GroupWatch toegevoegd zodat je samen kunt kijken met vrienden. Het durft daarmee ook innovatief te zijn.

Ook voor de prijs hoef je Disney Plus te laten schieten. Voor 6,99 per maand of 69,99 euro per jaar heb je onbeperkt toegang tot zeer veel Disney, Star Wars en Marvel-producties naast de programma’s van National Geographic. Die prijs is echter wel een gevaar voor Disney. Als je bijvoorbeeld de nieuwe Mandalorian wil zien wacht je gewoon acht weken en kijk je alles in een keer. Vervolgens kun je het abonnement weer opzeggen.

Gelukkig is de Library van Disney enorm groot, dat als je alles wil kijken nog even zoet bent. Vooral voor films voor het hele gezin is het een enorme aanrader.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Disney Plus één jaar: wat heeft het ons gebracht (en wat niet)?
Sluiten