Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 17 mei 2019

Disney investeert extra miljarden in Netflix-concurrent (en Hulu)

Dat 2019 het jaar van een heuse streaming-oorlog zou worden wisten we al. Netflix had bijzonder lang vrij spel, maar krijgt nu toch echt serieuze concurrentie voor de kiezen. Apple, Warner Bros en Disney komen allemaal met een eigen dienst. En vooral die laatste lijkt een bijzonder groot gevaar te worden. Zeker na de meest recente investering van het bedrijf. 

Disney komt met extra miljarden voor Netflix-concurrent

De manier waarop wij films en series kijken is in de loop der jaren sterk veranderd. Iets dat voornamelijk te maken heeft met de komst, en de populariteit, van Netflix. Televisie-kijken is zonder twijfel compleet anders dan een paar jaar geleden en de streamingdienst is anno 2019 ook zo goed als onmisbaar geworden. Maar waar het bedrijf heel lang vrij spel heeft gehad in de markt, komt de concurrentie er met een noodgang aan. Vooral Disney weet, met hun eigen Disney Plus dienst, voor zweet te zorgen bij Netflix. Naast het feit dat studio’s als Marvel en Lucasfilm onderdeel zijn van de nieuwe dienst, investeert Disney ook gigantisch. En daar doet het nu nog eens een schepje bovenop.

Comcast brengt naar buiten dat Disney, naast hun eigen dienst, ook eigenaar gaat worden van een anderen streamingdienst. Het gaat om Hulu: een uiterst populaire concurrent van Netflix uit Amerika. Comcast en AT&T geven hun belang in de dienst volledig op en laat het lot in handen van Disney. En dat zou zomaar eens positief kunnen uitpakken voor de consument in Nederland. Disney Plus en Hulu zouden, volgens Disney zelf, gepaard in een bundel het daglicht kunnen zien. Kortom: een enkele prijs voor toegang tot twee verschillende diensten. Een actie waardoor de kans best groot is dat Nederland ook toegang krijgt tot Hulu.

Disney Plus

Maar wat hebben we daar aan?

Het antwoord op die vraag is best simpel. Disney heeft al lang en breed duidelijk gemaakt dat de content op Disney Plus een stuk meer kindvriendelijk moet zijn dan de content op Hulu. Zie het als een duidelijke lijn tussen dat soort content en de titels met seks en geweld. Dat zou dus betekenen dat Marvel series als The Punisher (gewoon simpelweg een voorbeeld) wel te zien zijn op Hulu, maar niet op Disney Plus. Toch heb je er als abonnee van die eerste dienst toegang toe wanneer je voor een gecombineerd abonnement kiest.

Hulu biedt overigens niet alleen content van andere partijen aan, maar produceert ook zelf voldoende titels. Een van de bekendste is The Handmaid’s Tale, die in 2018 bekroond werd met een Golden Globe voor beste dramaserie. Kortom: ook dat platform weet wat het doet en zal het aanbod van Disney Plus dus alleen maar sterker maken.

Reageer op artikel:
Disney investeert extra miljarden in Netflix-concurrent (en Hulu)
Sluiten