Disney+ vertoont waarschuwing vooraf controversiële content

Disney+ is al een paar dagen live en brengt naast nieuwe ook een hoop oude content met zich mee. Al bevat deze laatste categorie soms bepaalde scenes die vandaag de dag niet meer acceptabel zijn. Zo zijn er enkele films vertegenwoordigd waar volgens sommige critici racistische vooroordelen in zijn terug te zien.

Vandaar dat Disney vooraf dit dergelijke klassieke titels een waarschuwing in beeld zou brengen. Al vragen sommige critici zich af of dit wel voldoende is.

Controversiële content op Disney+

Een van de films die volgens veel mensen kwetsende gedeeltes bevat is de originele Dumbo film. Zo zou het liedje Song of the Roustabouts discriminerend zijn jegens Afro-Amerikanen. Vandaar dat er volgens Movieweb een vooraf deze titel vertoond wordt die aangeeft dat de Disney klassieker inmiddels ”verouderde culturele vooroordelen bevat”.

We hebben het zelf ook even gecheckt en het blijkt dat deze waarschuwing in de Nederlandse versie ontbreekt. Al wordt wel aangegeven dat er beelden van roken in de film zitten:

De betreffende waarschuwing bij Dumbo | Bron: Disney+

Toch zijn er mensen die vinden dat simpelweg zeggen dat de betreffende content is ”verouderd” niet genoeg is. Zo voegt Warner Bros. een veel uitgebreidere disclaimer aan haar cartoons toe:

”De cartoons die je gaat zien kunnen wellicht een aantal vooroordelen op basis van ras bevatten die vroeger gebruikelijk waren in de Amerikaanse samenleving. Zulke ideeën waren toen verkeerd en zijn nu nog steeds verkeerd. Hoewel ze niet overeen komen met de kijk van Warner Bros. op de huidige samenleving, worden deze filmpjes gepresenteerd zoals ze oorspronkelijk zijn gemaakt, omdat het anders zou doen lijken alsof deze vooroordelen nooit hebben bestaan”.

Er zijn echter ook mensen die liever zouden zien dat dergelijke scenes verwijderd of aangepast worden.

Star Wars

In tegenstelling tot deze oude Disney klassiekers blijkt de eerste Star Wars film wel in in aangepast vorm op Disney+ te staan. Dit had echter meer te maken met het feit dat maker George Lucas door de jaren heen van gedachten is veranderd over een bepaalde scene.

Reageer op artikel:
Disney+ vertoont waarschuwing vooraf controversiële content
Sluiten