Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 17 mei 2018

Schermen iPad Pro en iPhone X zijn display van het jaar

Apple wordt de laatste tijd overladen met awards. Onlangs werd topvrouw Lisa Jackson onderscheiden met een award voor haar bijdrage aan een groenere wereld. Nu krijgt Apple lof voor zijn displays. Het bedrijf uit Cupertino heeft namelijk twee Display Industry Awards gewonnen.

Deze award wordt door de Society for Information Display (SID) uitgereikt aan bedrijven die vooruitstrevend bezig zijn met schermen. De iPad Pro en de iPhone X vielen beiden in de prijzen. Dr. Wei Chen, voorzitter van de jury, zegt dat Apple hoogwaardig en innovatief werk levert.

iPad Pro krijgt de hoogste eer

De iPad Pro van Apple werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie displays. De SID was vooral onder de indruk van Apple’s ProMotion-technologie. Deze kan de verversingssnelheid van het scherm dynamisch laten schakelen naar alles tussen de 24 en 120 Hz. Een lage verversingssnelheid is gunstig bij het kijken van films, terwijl bij het gebruik van de Apple Pencil juist een zo hoog mogelijk aantal Hz gebruikt moet worden. De 10,5- en 12,9-inch iPad Pro ondersteunen dit.

ProMotion is volgens de jury de meest significante technologische vooruitgang van het afgelopen jaar. Door Apple’s pionierswerk met nieuwe filmtransistors en vloeibare kristalmaterialen is de iPad Pro bovendien het eerste consumentenproduct met een dynamische verversingssnelheid.

iPhone X heeft beste OLED-scherm

De iPhone X was de winnaar in de categorie “nieuwe en uitstekende toepassingen van een display, waarbij het display zelf geen nieuw apparaat is”. De branchegroep was bijzonder lovend over het scherm in het vlaggenschip van Apple. De jury schrijft: “Het is het eerste OLED-scherm dat kan tippen aan de prestaties van de LCD-schermen. Met opvallende kleuren, echte zwarttinten, een contrastverhouding van een miljoen tegen één en superieur kleurbeheer heeft Apple een huzarenstukje afgeleverd.”

Apple’s True Tone-techniek, die de witbalans van het scherm aan het omgevingslicht aanpast, kreeg ook een eervolle vermelding.

Helemaal onverwacht komt de onderscheiding niet, want Apple’s schermen worden door experts al jaren als de beste uit de industrie beoordeeld. Hoewel de meeste iPhone-schermen niet door Apple zelf worden gefabriceerd, bepaalt het bedrijf uit Cupertino wel de productiemethodes en specificaties die productiepartners moeten hanteren.

Het OLED-scherm van de iPhone X werd bijvoorbeeld door Samsung gemaakt, maar is geen scherm dat al op de plank lag. Apple stelt de specificaties vast en stelt hoge eisen. De calibratie van schermen wordt ook altijd door Apple gedaan. Tot slot is het interessant om te weten dat Apple fors investeert in een nieuwe schermtechniek, genaamd MicroLED. Wellicht levert dat volgend jaar ook weer een award op.

Reageer op artikel:
Schermen iPad Pro en iPhone X zijn display van het jaar
Sluiten