Milton Broen
Milton Broen 26 okt 2015

Dit algoritme is beter in het voorspellen van menselijk gedrag dan mensen dat zijn

Algoritmen komen goed van pas als je iets wilt voorspellen. Ze kunnen bijvoorbeeld voorspellen wat er mogelijk in de toekomst zou kunnen gebeuren. Dit doet een algoritme door situaties die zich in het verleden hebben voorgedaan te analyseren. Om een voorbeeld te geven; Stel Jantje gaat voetballen. Hij pakt de bal en het eerste trucje dat Jantje uitvoert is de schaar. Na de schaar schiet hij de bal in de rechterzijde van het doel. Stel dat dit een gewoonte is van Jantje en dat hij elke keer als hij een schaar uitvoert daarna de doel rechts in het doel probeert te werken. Het algoritme weet dit dan en voorspelt dit. Dit is een simpel voorbeeld, in de realiteit ligt dit allemaal net wat lastiger.

Menselijk gedrag voorspellen

Algoritmen kunnen razendsnel cijfers analyseren en zo een herkenbaar patroon vinden. Uit dit patroon kan een algoritme een bepaald gedrag halen. Nu is er een algoritme, welke door twee Massachusetts Institute of Technology (MIT) wetenschappers is ontwikkeld, dat het gedrag van mensen kan voorspellen. De makers stellen zelfs dat-ie dit een stuk sneller kan doen dan mensen dat kunnen.

Data Science Machine

Het algoritme gaat onder de naam Data Science Machine door het leven. Om te onderzoeken of het algoritme daadwerkelijk sneller is dan de mens hebben de wetenschappers het systeem tegen enkele menselijke teams laten strijden. Alhoewel het algoritme niet elke keer de winnaar was op het gebied van het correct voorspellen van het gedrag van mensen heeft-ie wel flink gewonnen op het gebied van snelheid. Zo heeft het algoritme 615 van de 906 teams verslagen door het gedrag van mensen beter te voorspellen én sneller te zijn. Daarnaast was het algoritme in alle gevallen sneller dan de menselijke teams met betrekking tot het voorspellen van menselijk gedrag. De menselijke teams hebben er maanden over gedaan om hun algoritmes te maken en te berekenen, terwijl de Data Science Machine twee wedstrijden in twaalf uur tijd volbracht. Indrukwekkend!

Vervangen van menselijke intelligentie?

De wetenschappers zien een algoritme niet als een vervanger voor menselijke intelligentie. Ze zijn wel van de mening dat een algoritme perfect is voor het voorspellen van iets zonder dat je menselijke teams een berg werk moet laten verzetten. Aangezien een machine in combinatie met een algoritme grote hoeveelheden data kan analyseren zonder hier veel mankracht voor nodig te hebben maken ze ons leven een stuk aangenamer. En met de snelheid van de wetenschap zal dit alleen maar beter gaan werken. Kortom, algoritmes maken ons leven een stukje aangenamer maar zullen de menselijke intelligentie niet gaan vervangen!

Algoritmes zijn in staat meer te doen dan dat alleen

Als je kijkt wat een gemiddeld persoon aan een algoritme heeft, zou je denken dat het niet zo veel zou zijn. Maar stel je voor dat je op vakantie gaat naar Rome en je maakt een foto van het Colosseum. Je bent thuis om de foto’s door te kijken, maar vindt de toeristen die op de foto storend. Hier komt binnenkort verandering in. Adobe ontwikkeld namelijk een algoritme voor Photoshop die toeristen uit een foto kan verwijderen. Check hier hoe het werkt.

Reageer op artikel:
Dit algoritme is beter in het voorspellen van menselijk gedrag dan mensen dat zijn
Sluiten