Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 23 jul 2018

Dit bedrijf 3D-print fietsframes op een milieuvriendelijke manier

Het is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de fiets: het frame. Een moderne fiets voor de echte liefhebber is vandaag de dag gemaakt van carbon fibers. Het probleem van dit materiaal is dat het nogal prijzig is om het in elkaar te zetten en het kost ook nog eens wat energie. In grote ovens moet het frame uren gebakken worden. Dat moet beter kunnen. En zodoende besloot een bedrijf te kijken of het mogelijk was om een frame te 3D-printen. En dat lukt.

Fiets-frame als 3D print

Het gaat om het Amerikaanse bedrijf Arevo die dit voor elkaar heeft gekregen. Naast het feit dat zij voorkomen dat zij niet heel veel energie moeten gebruiken om zo’n frame te maken, is de manier van 3D-printen van een fiets-frame ook een stuk milieu-vriendelijker. De huidige Carbon-frames kun je eigenlijk niet verwerken. Wat dan rest is dat ze terechtkomen op de vuilnisbelt.

fiets frame 3d print

Het zou volgens Avero nu slechts een dag of 18 hoeven te duren om het frame van de tekentafel naar de uiteindelijk productie te krijgen. In het oude systeem kost het momenteel iets van 18 maanden om alle stappen af te werken. Daarnaast kan je de frames eigenlijk overal laten uitprinten en heb je dus geen fabrieken nodig om dat te doen.

fiets frame 3d print

De eerste frames willen echter in de Verenigde Staten gemaakt worden in Santa Clara. De bedenker willen de frames later dit jaar in massa productie nemen. Of we ze uiteindelijk ook hier in de winkels gaan zien, dat is natuurlijk nog maar de vraag. Wil je meer weten over fietsen? Bekijk dan hier ons overzicht. Of misschien ben je wel op zoek naar informatie over een elektrische fiets. Want laten we eerlijk zijn: dat fietst gewoon een stuk fijner. Ook daar hebben we veel over geschreven en kun je onder andere hier vinden.

Reageer op artikel:
Dit bedrijf 3D-print fietsframes op een milieuvriendelijke manier
Sluiten