Tech 9 apr 2018 Jelle van Es

Dit apparaatje weet precies aan welke woorden jij denkt

Als jij wel eens een aflevering van Black Mirror op Netflix hebt gezien, dan zul je negen van de tien keer denken dat zoiets totaal niet mogelijk is. Maar hoe meer je kijkt naar wat de wetenschap doet, hoe geloofwaardiger die afleveringen eigenlijk zijn. In de nieuwste categorie uitvindingen waarvan je niet dacht dat het mogelijk was, komen onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology, oftewel het MIT, met een device die het mogelijk maakt om de woorden die je in je hoofd zegt om te vormen naar audio. Zij noemen dit device de Alter-ego

Maak kennis met Alter-ego

De Alter-ego kan overigens niet je gedachten lezen en dat uitspreken. Het systeem kan via elektrodes signalen oppikken die ontstaan wanneer je binnensmonds praat, als dat een beetje duidelijk maakt wat er mogelijk is.

Zonder iets uit te spreken kun je op die manier communiceren met een AI die jouw acties omzet in daden. Op die manier kun je in de meest simpele vorm zonder tegen iets als Siri en Alexa praten zonder daadwerkelijk iets te zeggen.

Ook zou het natuurlijk een perfect device kunnen zijn voor hun die niet meer de mogelijkheid hebben om daadwerkelijk te praten. Wij denken dan bijvoorbeeld aan de onlangs overleden Stephen Hawking, die dit systeem perfect had kunnen gebruiken.

Zoals wel vaker met dit soort dingen, zal het nog wel een tijd duren voordat er iets op de markt komt die gebruik maakt van de techniek van de Alter-ego.

Op dit moment is het device nog groot en lomp en zien wij er nog geen mensen mee over straat lopen. Maar als dit idee verfijnd kan worden en nog beter kan worden uitgewerkt, dan zal het ons niet verbazen als dit in de toekomst daadwerkelijk op de markt komt. Nu nog een mogelijkheid om je herinneringen af te spelen en dan heeft Black Mirror de toekomst perfect voorspeld.

Reageer op artikel:
Dit apparaatje weet precies aan welke woorden jij denkt
Sluiten