Dit is geen normaal glas maar een volledig transparante zonnecel!

Zonnepanelen zijn erg cool en goed voor het milieu, maar om nou te zeggen dat ze mooi staan op je dak… Niet echt. Wetenschappers van Michigan State University hebben een volledig doorzichtige zonnecel ontwikkeld, die op een ruit geplakt kan worden.

Het idee van een doorzichtige cel is op zich niet nieuw, maar tot nu toe moest het materiaal altijd gekleurd zijn, om licht op te kunnen vangen. Het effect was dat de binnenkant van je huis wel een disco leek, terwijl de zonnecel ook niet bijster efficiënt was.

Het nieuwe systeem werkt met organische moleculen die licht opvangen die buiten het zichtbare spectrum vallen (infrarood en ultraviolet). Het licht wordt naar de randen van het kunststof geleid en opgevangen door dunne zonnecellen.

 
De nieuwe kleurloze variant haalt op dit moment ook maar een rendement van één procent, maar heeft als voordeel dat je ‘m op ieder doorzichtig oppervlak kunt gebruiken. Michigan State University denkt de efficiëntie binnen afzienbare tijd naar vijf procent te verhogen.

Reageer op artikel:
Dit is geen normaal glas maar een volledig transparante zonnecel!
Sluiten