Zuhre Orhon
Zuhre Orhon 4 mei 2016

Dit is de ideale werkweek waarmee je oud kunt worden

Mensen werken iedere week hard om hun doelen te bereiken. Zo beslaat een gemiddelde werkweek van de hardwerkende Nederlanders ongeveer veertig uur. Of meer. Maar het blijkt dat je van meer dan veertig uur per week werken minder productief wordt. Naarmate je ouder wordt kan dit voor vermoeidheid en mentale uitputting zorgen. Wij vroegen ons dan ook af hoe de ideale werkweek eruit ziet om het langer vol te houden. Dit is wat de wetenschap hierover zegt:

De ideale werkweek is ongeveer 25 uur

Wetenschappers hebben de gevolgen van werktijden op de cognitieve vaardigheden van veertigplussers in Australië onderzocht. Uit dit onderzoek komt naar voren dat een werkweek van ongeveer 25 uur positieve gevolgen op de cognitieve vaardigheden heeft. Een werkweek van meer dan 25 uur of, het andere uiterste, een werkloos bestaan, zou juist negatieve gevolgen hebben. Hierbij was er trouwens geen verschil tussen mannen en vrouwen te zien. Dus een zware werkweek is voor iedereen even belastend.

Minder uren, meer productiviteit

Uit dit onderzoek blijkt dat een productieve werkweek voor een veertigplusser maximaal drie dagen moet duren. Zo verminder je de kans op een burn-out en kun je écht productief aan de slag gaan. Toch vinden mensen een fulltime werkweek van veertig uur prettiger dan een periode waarin helemaal niet wordt gewerkt. Te veel werken is uiteraard niet goed, want een werkweek van 55 uur of meer is nogal schadelijk!

Overwerken wordt bovendien flink afgeraden. Je bezorgt jezelf stress en na een verloop van tijd merk je de gevolgen op een uiterst vervelende wijze. We snappen dat je je werktijden (vaak) niet zelf in de handen hebt, maar gun jezelf af en toe ook wat rust. Want met een gezond lichaam en geest ben je productiever en haal je meer uit het leven. Een nadeel van minder werken is echter wel dat je minder geld verdient. Maar wat is je meer waard?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is de ideale werkweek waarmee je oud kunt worden
Sluiten