Dit is niet oké: FindFace zoekt je gezicht op sociale netwerken

Waarschijnlijk heb je nog nooit van FindFace gehoord. De kans is echter groot dat de Russische app binnenkort wat stof doet opwaaien. FindFace is een stukje software dat de identiteit van mensen achterhaalt op sociale netwerken. FindFace heeft er slechts één fotootje voor nodig. Vooralsnog wordt de app vooral in Rusland gebruikt (op het sociaal netwerk VK), maar de makers zijn van plan om FindFace overal beschikbaar te maken.

FindFace: dag privacy?

Het belooft weinig goeds! Op Dvach (de Russische versie van 4Chan) is de app al gebruikt om de identiteit van pornoactrices te achterhalen. De fotograaf Egor Tsvetko maakte voor het project ‘Your Face is Big Data’ stiekem opnames van metroreizigers, en zocht ongevraagd hun VK-profiel op. Tsvetko wil hiermee het privacyrisico benadrukken, maar toch: het is supercreepy.

De makers, NTechLab, maken zich in elk geval niet druk om privacygevaren. Volgens hen is een toekomst met alomvattende gezichtsherkenning onvermijdelijk, dus willen ze er zelf van profiteren voordat een ander het doet. Volgens oprichter Alexander Kabakov doet NTechLab’s app ongeveer hetzelfde als Google, en die zoekmachine kan ook misbruikt worden. Op het moment struint FindFace alleen de foto’s af van mensen die hun profiel op openbaar hebben staan.

Creepy

Vooralsnog is de website een beetje een sneue bedoening. Het lijkt vooral een appje voor creeps!

Anoniem meiden fotograferen en hun online profiel opzoeken; da’s echt niet gezond. Kabakov hoopt dat de technologie verder gebruikt zal worden door overheden, en dan vooral op het gebied van veiligheid. De Europese Unie floot Facebook eerder al terug, vanwege gezichtsherkenning op het sociale netwerk. Het lijkt er dus op dat FindFace hier weinig kans maakt, maar het is dus een naam om te onthouden.

Reageer op artikel:
Dit is niet oké: FindFace zoekt je gezicht op sociale netwerken
Sluiten