Dit is waarom sommige tarantula’s blauw en groen zijn

Spinnen, de meeste mensen moeten er niet aan denken. Vooral niet aan tarantula’s. Sommige zijn ook nog een blauw, maar waarom?

Stel je eens voor dat er in Nederland tarantula’s leven. Enorme spinnen met harige poten en grote kaken die ’s avonds uit een hoekje komt gekropen in je slaapkamer. Het is iets wat gelukkig niet in Nederland voorkomt, tenzij je een buurjongen hebt met nogal een aparte hobby. In andere landen in de wereld kan het echter gewoon voorkomen. Zo kun je ze gewoon tegenkomen tijdens een vakantie naar de tropen.

Blauwe en groene tarantula’s

Toch hebben tarantula’s ook wat mooi. Sommige zijn erg kleurrijk en zijn blauw of groen. Wetenschappers van de Royal Society B deden onderzoek naar de dieren. Het blijkt dat de dieren bepaalde kleuren kunnen ontdekken, terwijl eerder gedacht werd dat ze kleurenblind zijn. Daardoor blijkt dat de felle kleuren van de dieren functioneel zijn, terwijl er eerder nog geen verklaring voor was. Met het opvallende uiterlijk kunnen de beestjes dus een partner verleiden.

Onderzoekers van Yale-Nus College en Carnegie Mellon University hebben echter nog een andere hyptohese over de kleuren. Blauw kan gebruikt worden om te communiceren met potentiële partners terwijl groen gebruikt kan worden voor camouflage. Vooral de types die in de boom zitten zouden daar profijt van hebben.

Tarantula
Een groene tarantula. (Afbeelding: Unsplash/Julian Shultz)

Speciaal onderzoek

Om te weten te komen dat de tarantula’s de kleuren kunnen zien, is er speciaal onderzoek gedaan. Zo is er gekeken of er lichtgevoelige eiwitten in de ogen zijn om te bepalen of ze een volledige kleurwaarneming hebben, zoals bij andere spinnen wel het geval is.  Uit dat onderzoek is dat hoewel ze misschien niet alle kleuren kunnen zien, wel zeker de blauwe kleuren kunnen waarnemen. Het is volgens de onderzoeken zelfs mogelijk dat ze miljoenen jaren geleden al blauw zijn geboren.

Hoewel deze conclusie is gedaan op basis van de dat die de wetenschappers verzamelden, zijn het nog steeds hypotheses. De wetenschappers willen het dus nog verder onderzoeken.

Reageer op artikel:
Dit is waarom sommige tarantula’s blauw en groen zijn
Sluiten