Dit is wat Apple vandaag presenteerde: De iPhone 5S en de ‘budget’ iPhone 5C (Update)

Na maanden lang speculeren was het vanavond eindelijk zo ver. Apple heeft officieel de iPhone 5S en de goedkopere en kleurrijke variant de iPhone 5C gepresenteerd. Daarnaast heeft Apple bekend gemaakt dat iOS 7 vanaf 18 september te downloaden is. Yes! Zoals jullie ondertussen gewend zijn vind je hieronder onze samenvatting.

iPhone 5S

Het design van het toestel is zo goed als identiek aan zijn voorganger de iPhone 5. De phone is in het geheel van aluminium en glas gemaakt. De enige veranderingen zijn de homeknop – dankzij de vingerafdrukscanner – en is de achterkant voorzien van twee flitsers. Daarnaast heb je nu keuze uit drie varianten, een zwarte (of ‘space gray’ zoals Apple dat aangaf), zilveren en gouden variant. Aan de ‘binnenkant’ van het toestel is meer gesleuteld. Zo is de phone voorzien van de nieuwe A7-processor. Dit is de eerste 64-bit processor in een smartphone. Gelukkig is het wel mogelijk om 32-bit apps te gebruiken op de iPhone 5S. Volgens Apple wordt het nieuwe toestel dankzij de A7-processor twee keer sneller dan zijn jongere ‘tweelingbroer’ en zijn prestaties van de graphics een stuk verbeterd. Hierdoor is het mogelijk om ‘zwaardere’ games te spelen zoals op het podium met Infinity Blade 3 werd gedemonstreerd.

 
Naast de A7-processor zit er ook een M7-coprocessor in verwerkt waardoor het toestel met een accelerometer, kompas en gyroscoop allerlei data meet. Hierdoor is het door middel van apps mogelijk om aan te geven hoeveel stappen je op een dag hebt gezet en moet het toestel dus goed samenwerken met fitness-apps. De camera is nu voorzien van True Tone Flash. Dit zijn twee flitsers die uit LED’s met verschillende kleuren bestaan waardoor de camera het licht aanpast aan de omgevingskleuren. Daarnaast is de sensor met vijftien procent vergroot. Het is nog steeds een 8-megapixel sensor, maar elke pixel is in staat om meer licht toe te laten. Verder beschikt-ie over een f/2.2-lens, kun je slow-motion video’s schieten in 720p met 120 frames per seconde, beschikt-ie over een burst mode en kun je 28-megapixel panorama’s maken.

 
Het meest innovatieve aan de iPhone 5S is waarschijnlijk de Touch ID vingerafdrukscanner in de homeknop die wordt beschermd door saffier. Deze scanner moet de veiligheid van je persoonlijke informatie waarborgen. Je kunt de phone ontgrendelen, maar je kunt er ook apps die zijn beveiligd met Touch ID openen en kun je ermee betalen op iTunes. Om veiligheid te garanderen wordt de vingerafdruk niet op Apple’s servers of in iCloud opgeslagen. Meerdere ‘vingerafdruk-accounts’ zijn mogelijk. Oh ja en de 5S is eindelijk voorzien van LTE, maar niet van NFC.

Wanneer en voor welke prijs het toestel naar Nederland komt is nog onbekend. De eerste batch zal vanaf 20 september o.a. in de VS, Australië, Duitsland, Frankrijk, Engeland en voor de eerste keer ook in China te koop zijn. In de VS gaat een 16GB-variant 199 dollar kosten in combinatie met een abonnement van twee jaar. De 32GB- en 64GB-variant kosten in dezelfde vorm 299 dollar en 399 dollar.

iPhone 5C

De iPhone 5C is zoals voorspeld een goedkopere en kleurrijke variant. De phone wordt beschikbaar in het groen, wit, blauw, roze en geel. In vergelijking tot de huidige iPhone 5 is alleen de behuizing anders. Deze is niet van aluminium, maar is uit één stuk plastic (polycarbonaat) gemaakt. Dit is aan de binnenkant wat versterkt met een metalen constructie. We vinden ‘m eigelijk wel wat weg hebben van de Nokia Lumia 620. Verder beschikt-ie over dezelfde A6-processor als de iPhone 5, het 4-inch Rentina-scherm, dezelfde camera en gaat-ie draaien op iOS 7. Apple heeft wel gekozen voor een verbeterde FaceTime HD-camera zodat je mooiere selfies kunt maken. Daarnaast beschikt-ie over een grotere batterij en moet dus langer meegaan. In Nederland zal dit toestel in vergelijking tot de iPhone 5 wel 4G ondersteunen.

Dit toestel moet ook vanaf 20 september in bovengenoemde landen beschikbaar zijn en zal in de VS honderd dollar goedkoper zijn. Een 16GB-variant kost in combinatie met een tweejarig-abonnement 99 dollar. Wanneer de iPhone 5C naar Nederland komt is nog onbekend. De iPhone 5 zal overigens uit het assortiment verdwijnen. De iPhone 4S zal nog wel verkocht worden voor een losse verkoopprijs van 399 euro.

 
Zoals we al aangaven zal iOS 7 vanaf 18 september te downloaden zijn op de iPhone 4(S), iPhone 5, iPad (2 of hoger), iPad Mini en iPod Touch 5de generatie. Daarnaast krijg je op nieuwe iPhone’s gratis toegang tot Keynote, Pages en Numbers, oftewel iWork. Als laatste zal Apple ook accessoires als officiële iPhone-cases en docks uitbrengen. Een lederen case voor de iPhone 5S voor 39 dollar en een siliconen case voor de iPhone 5C voor 29 dollar. In Nederland zullen deze prijzen waarschijnlijk in euro’s gelden.

Reageer op artikel:
Dit is wat Apple vandaag presenteerde: De iPhone 5S en de ‘budget’ iPhone 5C (Update)
Sluiten